Składniki
Składniki na około 25 pierników
mąka 1 kubek
kakao 2 kopiaste łyżki
przyprawa do piernika 1 łyżka
cukier puder 2 łyżki
miód płynny 3 łyżki
margaryna 70 g
jajko 1
soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
Lukier królewski
białko z 1 jajka
cukier puder 1-1 i 1/2 szklanki
Przepis
Przygotowanie:
Posiadając skrystalizowany miód, rozpuścić na małym ogniu i przestudzić. Mąkę, kakao przesiać z cukrem pudrem, dodać sodę i przyprawę korzenną całość wymieszać. Jajka rozbełtać, dodać do sypkich składników. Miękkie masło lub margarynę, dodać do mieszanki. Wszystko razem posiekać, a następnie zagnieść na stolnicy podsypanej mąką. Wyrobić elastyczne ciasto, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 30 minut ( nie jest to konieczne ).
Ciasto podzielić na dwie lub trzy części, z każdej rozwałkować placek o grubości około 0,5 cm. Im cieniej rozwałkowane ciasto, pierniki będą bardziej kruche. Wykroić za pomocą foremek, dowolny kształt pierniczków. Każdorazowo przed rozwałkowaniem kolejnej części ciasta, stolnicę lekko oprószyć mąką. Pierniczki przełożyć na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układać z zachowaniem niewielkiego odstępu. Dziurki na zawieszkę zrobić przy użyciu plastikowej rurki. Piec w temperaturze 200 °C przez 5-8 minut. Wystudzić na kratce. Wystudzone pierniki są gotowe do lukrowania.
Cukier puder przesiać. W zależności od wielkości białka przygotowanie lukru rozpocząć od wymieszania jednej szklanki cukru pudru. Białko z cukrem pudrem zmiksować na najniższych obrotach miksera lub ręcznie trzepaczką. Cukier puder dodawać w zależności od pożądanej konsystencji lukru. Lukier do dekoracji powinien być bardzo gęsty i lśniący. Wówczas jest idealny do zdobień, miłej zabawy !
Pierniki można przygotować parę tygodni wcześniej, przechowywane w puszce szczelnie zamknięte, zachowują świeżość parę tygodni nawet miesięcy. Pierniki ściągnięte z choinki odzyskają swoją miękkość ponownie umieszczone w puszce, przełożone chlebem lub ćwiartkami jabłka.