Składniki
Składniki na babeczki:
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki sody
2 łyżki kakao
1 łyżka przyprawy do piernika
1,25 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
150 gram powideł śliwkowych
Składniki na masę:
600 ml śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru
2 opakowania śmietan-fix
zielony barwnik spożywczy
Przepis
Jajka ucieramy wraz z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do naszej masy proszek do pieczenia, sodę, kakao, przyprawę do piernika oraz mąkę. Całość najlepiej przesiać, co naszej masy. Całość miksujemy na jednolitą masę.
W międzyczasie cały czas miksując dodajemy mleko, olej oraz powidła śliwkowe.
Napełniamy nasze foremki na babeczki gotową masą. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.
W wysokim naczyniu miksujemy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem oraz dwoma opakowaniami śmietan-fuxu.
Jak już nasza masa będzie dobrze ubita dodajemy zielony barwnik spożywczy.
Nasz krem przekładamy do szprycy a następnie dekorujemy formując choinki. Całość dekorujemy kolorowymi posypkami.