TARTA Z BROKUŁAMI NA ZIEMNIACZANYM SPODZIE

Agnieszka
Zapiekanki
03.12.2019 11:22
TARTA Z BROKUŁAMI NA ZIEMNIACZANYM SPODZIE

½ łyżeczki soli łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki oregano olej do nasmarowania naczynia do pieczenia Nadzienie Mała główka kalafiora Kilka plastrów suszonej szynki ½ szklanki tartego sera – może być parmezan, bursztyn, cheddar 2 jajka ½ szklanki śmietany 12 proc. 1/3 łyżeczki soli (jeśli szynka jest słona to wystarczy szczypta soli) duże Placki ziemniaczane to był prawdziwy hit lat 80., czasów tzw. komuny, kiedy został niemal w pełni zrealizowany program Kononowicza i w sklepach nie było literalnie nic, nie licząc sprzedawczyń w śmiesznych czepeczkach na tapirowanych fryzurach. W Szwajcarii szalenie popularne są rösti, placki z samych tartych ziemniaków, zesmażanych na złoto i podanych zazwyczaj na śniadanie. Wbij do ziemniaków 2 jajka, wsyp 2 łyżki mąki, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki oregano. Bo tarta z brokułami zrobiona jest na bazie właśnie hash brown, w naszej wersji bardziej jednak zbliżonej do swojskich placków ziemniaczanych. Spód został zrobimy z zapieczonych na chrupko ziemniaków, które w środku są miękkie i kremowe. Przepis powstał na bazie przepisu z Eatingwell.com Składniki: Ciasto 5-6 średnich ziemniaków 2 jajka 2 łyżki mąk Kiedy nie ma nic, to trzeba korzystać z tego co się ma i wtedy właśnie są szanse na stworzenie wyjątkowych dań. Ziemniaki podczas pieczenia robią się brązowe, przypieczone i chrupiące z zewnątrz a w środku są kremowe i miękkie. Krok 2 Na kilka minut przed wyciągnięciem tarty z pieca, przygotuj nadzienie. Tarta z brokułami może zostać nadziana dowolnymi składnikami, generalnie tym co jest w kuchni. Niemniej popularne są hash brown, ziemniaki przyrządzane w sposób bardzo podobny jak rösti, potrawa absolutnie fundamentalna dla kuchni angielskiej i amerykańskiej. Ich sława daleko wykroczyła poza granice kraju i danie można znaleźć na stołach wielu wykwintnych hoteli na całym świecie. Uważamy jednakże, iż wskazany jest dodatek szynki suszonej, której wędzony, słony smak ładnie łączy się z lekko słodkimi ziemniakami. Szkoda, bo w wielu bardziej zamożnych krajach niż nasz tarte, smażone ziemniaki były i są daniami kultowymi. Najlepsze przepisy powstały w kuchniach biednych, skromnych, w których pomysłowość nadrabia brak składników. Takie są placki ziemniaczane: wystarczy kilka ziemniaków, cebula, jajko, trochę oleju i mamy wszystko, żeby zrobić pyszną kolację. Przełóż na sito i dobrze odciśnij z wody.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/8253-2/