Pierniki lukrowane

Paulina
Ciasta
20.11.2015 20:36
Pierniki lukrowane

Składniki

Składniki na pierniczki ok. 3 płaskie blachy

mąka pszenna 600 g plus do podsypania

masło lub margaryna 100 g

miód płynny 250 g

cukier puder 100 g

jajka 2

przyprawa do piernika 1 opakowanie

soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka

Lukier królewski

białko z 1 jajka

cukier puder 1-1 i 1/2 szklanki

Przepis

Przygotowanie:

Posiadając skrystalizowany miód, rozpuścić na małym ogniu i przestudzić. Mąkę przesiać z cukrem pudrem, dodać sodę i przyprawę korzenną całość wymieszać. Jajka rozbełtać, dodać do sypkich składników. Miękkie masło lub margarynę, dodać do mieszanki. Wszystko razem posiekać, a następnie zagnieść na stolnicy podsypanej mąką. Wyrobić elastyczne ciasto, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 1 godzinę.

Ciasto podzielić na parę części, z każdej rozwałkować placek o grubości około 0,5 cm. Wykroić za pomocą foremek, dowolny kształt pierniczków. Każdorazowo przed rozwałkowaniem kolejnej części ciasta stolnicę lekko oprószyć mąką. Pierniczki przełożyć na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układać z zachowaniem niewielkiego odstępu. Dziurki na zawieszkę zrobić przy użyciu plastikowej rurki. Piec w temperaturze 200 °C przez 5-8 minut. Wystudzić na kratce.

Lukier przygotowanie

Cukier puder przesiać. W zależności od wielkości białka przygotowanie lukru rozpocząć od wymieszania jednej szklanki cukru pudru. Białko z cukrem pudrem zmiksować na najniższych obrotach miksera lub ręcznie trzepaczką. Cukier puder dodawać w zależności od pożądanej konsystencji lukru. Lukier do dekoracji powinien być gęsty i lśniący. Wówczas jest idealny do zdobień, miłej zabawy !

Pierniki można przygotować parę tygodni wcześniej, przechowywane w puszce szczelnie zamknięte, zachowują świeżość parę tygodni nawet miesięcy. Pierniki ściągnięte z choinki odzyskają swoją miękkość ponownie umieszczone w puszce, przełożone chlebem lub ćwiartkami jabłka.