Pyszne pierniczki

Ewelina
Ciasta
19.12.2014 21:39
Pyszne pierniczki

Przepis

(Wychodzi ok. 30 szt.)

Składniki:

12,5 dag masła

20 dag miałkiego cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

2 łyżeczki sproszkowanego imbiru

4 jajka

25 dag mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

25 dag startej na tarce czekolady (min. 60%)

20 dag rodzynek

15 dag twardej czekolady (min. 60%)

do dekoracji:

owoce kandyzowane, imbir kandyzowany, wisienki koktajlowe

Wykonanie:

Do misy miksera włożyłam miękkie masło i utarłam na puszystą masę. Cukier, cukier waniliowy oraz imbir wymieszałam i przesypałam do misy z masłem. Nie przerywając ucierania wbijałam kolejno wszystkie jajka.

Mikser ustawiłam na niskie obroty. Mąkę przesiałam razem z proszkiem do pieczenia i wsypywałam partiami do masy cały czas miksując. Wsypałam startą czekoladę. Rodzynki pokroiłam na małe kawałeczki i na koniec przesypałam do masy. Wymieszałam. Masa miała gęstą konsystencję.

Piekarnik nastawiłam na 190 °C. Blaszkę wysmarowałam masłem.

Masę przełożyłam do blaszki. Wyrównałam wierzch i wstawiłam do piekarnika na 25 minut. Piekło się do „suchego patyczka”. Po upieczeniu wyjęłam z piekarnika. Wyłożyłam na kratkę do wystudzenia.

W miseczce umieszczonej na rondelku z wrzącą wodą rozpuściłam czekoladę.

Ciasto pokroiłam na kwadraciki o boku ok. 4 cm. Każdy kawałek ciasta smarowałam rozpuszczoną czekoladą. Po wystudzeniu udekorowałam.

Pierniczki są wyjątkowe w smaku. Imbir w połączeniu z czekoladą okazał się delikatnie słodko-gorzki.