Kulinaria strona 1

Zalej oregano wrzątkiem i daj się zaskoczyć!

Dowiedz się jakie właściwości ma napar z oregano i kto powinien go pić. Na co pomaga herbata i jak ją przygotować? Oregano- nie tylko przyprawa Oregano, czyli lebiodka pospolita lub …

Kiszone cytryny - dlaczego warto je zrobić w domu?

Kiszone ogórki zna każdy z nas, ale hitem stały się ostatnio kiszone cytryny. Dlaczego warto je zrobić? Odpowiadamy! Nowe smaki Wakacje zagraniczne rozbudzają w nas chęci na nowe smaki i …

Dowiedz się co kryje skóra arbuza, a już nigdy jej nie wyrzucisz!

Większość z nas przez całe życie wyrzucała skórę arbuza, ponieważ nie jest ona najwygodniejsza do jedzenia. Warto jednak ją spożywać, na przykład dodając do sałatek pokrojoną w małe kawałki. Tak …

Jedz 10 ziarenek czarnuszki każdego dnia, a zauważysz spektakularne efekty!

Czarnuszka, to źródło wielu witamin i minerałów, a także lekarstwo niemal na wszystko. Ta roślina była znana od starożytności, wykorzystywano ją jako ozdobę ogrodu, przyprawę, a także w lecznictwie. Jedz …

Nalewka z orzecha włoskiego - na żołądek i niestrawność. Przygotowanie jest bardzo proste.

Przedstawiamy przepis na nalewkę z orzecha włoskiego, która jest doskonałym lekiem na żołądek i niestrawność. Domową nalewkę przygotujesz w bardzo prosty sposób. Poznaj przepis! Zdrowotne moce nalewek Prozdrowotne właściwości domowych …

Sprawdź, co można zrobić z szypułkami od czereśni!

Lato zasypuje nas teraz świeżymi owocami. Każdy znajdzie coś dla siebie, ponieważ wybór jest ogromny. Świeże truskawki, wiśnie czy czereśnie na pewno skuszą każdego do spróbowania smaków lata. Kupując czereśnie, …

10 zdrowotnych właściwości śliwek. Musisz to wiedzieć zanim je zjesz.

Śliwki to owoce, które każdy z nas na pewno zna i je kiedyś jadł. Trzeba było jednak patrzeć do środka czy oprócz pestki nie krył się tam jeszcze ktoś, ponieważ …

Aronia czyli najsmaczniejsze lekarstwo na świecie! Na co pomaga?

Dodajesz ją do ciast, robisz z niej nalewki, przetwory i soki. Poza ciekawym wyraźnym smakiem, aronia bogata jest w witaminy i ma wiele właściwości leczniczych. Zebraliśmy w jednym miejscu 10 …

Lecznicze i zdrowotne właściwości porzeczek + pomysły jak je wykorzystać w kuchni.

Lato to najlepsza pora na świeże owoce i warzywa. Ta pora roku sprawia, że natura dzieli się z nami swoimi darami, które dostarczają nam wiele witamin i składników odżywczych. Warto …

Jak zrobić domową przyprawę maggi? Idealny dodatek do zupy i innych dań.

Domowe maggi to zdrowa alternatywa dla popularnej przyprawy ze sklepu. Jej wykonanie jest bardzo proste i zajmie Ci kilka minut. Poznaj przepis na naturalną przyprawę maggi. Maggi – najbardziej znana …

Jak przygotować stek z grilla? Poznaj porady, dzięki którym Twoje steki zawsze będą perfekcyjne!

Stek z grilla to nie tylko danie restauracyjne. Z powodzeniem przyrządzisz go na grillu. Wystarczy, że poznasz kilka wskazówek, dzięki którym będziesz w stanie wybrać wysokiej jakości mięso i dowiesz …

Dlaczego na jajkach ze sklepu są resztki kurzych odchodów?

Zastanawiałaś się czasem, dlaczego na jajkach ze sklepu znajdują się resztki kurzych odchodów? Wydaje Ci się to dziwne że producenci ich nie myją? Dowiedz się, z czego to wynika! Dlaczego …

Lody jak "kamień" z zamrażarki? Poznaj skuteczni trik na miękkie i puszyste lody z zamrażarki.

Lody to jeden z najpopularniejszych deserów, po które najchętniej sięgamy latem. Skutecznie orzeźwiają i chłodzą podczas upałów. Jeśli kupujesz lody na zapas, poznaj sposób żeby nie stwardniały w zamrażarce. Co …

Posól arbuza i czekaj na efekt! Trik, który musisz wypróbować.

Soczysty i słodki arbuz to idealny sposób na ugaszenie pragnienia w upalny dzień. To niskokaloryczna i orzeźwiająca przekąska, którą warto włączyć do swojej letniej diety. Poznaj jego orzeźwiającą moc i …

Jak prawidłowo gotować mrożonki?

Mrożone warzywa i owoce są bogate w substancje odżywcze, witaminy i minerały. Z łatwością można z nich przygotować pełnowartościowe posiłki, szczególnie gdy mamy ograniczony dostęp do świeżych produktów. Mrożone dania …

Jak oszczędzać czas i pieniądze na samodzielnym przygotowywaniu posiłków?

Świat wokół nas zmienia się nieustannie, tak jak nasze podejście do wielu kwestii, w tym do jedzenia – a dokładniej do jego kupowania i przygotowywania. Jednym z najnowszych trendów jest …