Cudowna receptura: Jak zrobić ogórki małosolne bez kropli wody? Będą gotowe szybciej niż myślisz!

Katarzyna
Kulinaria
21.04.2021 19:02
Cudowna receptura: Jak zrobić ogórki małosolne bez kropli wody? Będą gotowe szybciej niż myślisz!

Ogórki małosolne to doskonała przekąska, która jest nie tylko smaczna, ale też szybka w przygotowaniu. Ich intensywny smak i chrupiąca konsystencja sprawiają, że są idealnym dodatkiem do kanapek, sałatek lub jako samodzielna przekąska.

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne to przetwory, który lubi chyba każdy. Dobry ogórek świetnie pasuje do kanapki czy jako dodatek do obiadu. Tradycyjne kiszenie ogórków zajmuje jednak kilka dni, więc trzeba na nie chwilę poczekać. Można jednak przyśpieszyć ten proces i cieszyć się chrupiącymi ogórkami już po 24 godzinach. Poznaj szybki przepis na ogórki małosolne. 

Potrzebne składniki

Tak szybkie kiszenie ogórków jest możliwe za sprawą woreczków foliowych. Przygotowane w nich ogórki szybciej ukisną, będą chrupiące oraz pyszne. Co więcej, gdy już je zjesz, to możesz od razu wyrzucić woreczek, a słoik trzeba umyć i wysuszyć. Zaletą używania woreczków jest też to, że mieści się w nich mała porcja, która szybko zostanie zjedzona, jeszcze w czasie, gdy ogórki będą miały najlepszy smak. Składniki, jakie są potrzebne do przygotowania ogórków małosolnych bez wody, nie różnią się wiele od standardowego przepisu z użyciem słoika czy beczki. Do przygotowania ogórków małosolnych w woreczkach potrzeba:

• 1 kg ogórków,

• 1 łyżka drobnej soli,

• 3-4 gałązki kopru,

• kilka ząbków czosnku,

• ok. 10 cm korzenia chrzanu,

• 1 łyżka ziaren gorczycy,

• woreczki strunowe.

Przygotowanie

Krok 1

Na początek musisz dokładnie umyć ogórki oraz odciąć od nich końcówki, ponieważ dzięki temu szybciej się ukiszą. Chrzan możesz obrać ze skórki lub tylko dokładnie go wyszorować, a następnie pokroić na wąskie słupki. Czosnek należy obrać i rozgnieść.

Krok 2

Do woreczka strunowego należy włożyć ogórki, odrobinę soli, kilka ziaren gorczycy, rozgnieciony czosnek oraz kilka kawałków chrzanu. Następnie należy zamknąć woreczek, przy okazji wypuszczając z niego powietrze. Gdy będzie już zamknięty, to należy chwilę nim potrząsnąć, aby wszystkie składniki się wymieszały.

Krok 3

Tak przygotowany woreczki należy umieścić w lodówce na od 4 do 6 godzin. Po tym czasie należy je wyjąć i pozostawić w temperaturze pokojowej na około dobę, w której będzie zachodził proces kiszenia. Po tym czasie ogórki będą gotowe do jedzenia i po otwarciu należy je przechowywać w lodówce.

Zdjęcie Jak zrobić ogórki małosolne BEZ WODY? #1

Ważne

Należy pamiętać, że nie jest to przepis na klasyczne ogórki kiszone. W taki sposób można zrobić jedynie ich małosolną wersję. Takie ogórki należy jednak zjeść w krótkim czasie.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną