Warzywa już zaczynają gościć na naszych stołach. Jak obierać ogórki, aby nie były gorzkie w smaku? Odpowiadamy!
Sałatki ze świeżych warzyw
Na naszych stołach zaczynają gościć sałatki przygotowywane ze świeżych warzyw. Jednym z chętniej jadanych dodatków do obiadu jest mizeria, którą przygotowuje się z zielonych ogórków oraz śmietany. Czasami jednak mizeria może wyjść gorzka i jest to wyniki m.in. źle obranego ogórka. Niestety przed zakupem ogórków nie jesteśmy w stanie sprawdzić, czy są one gorzkie, czy nie. Jesteśmy w stanie poczuć to dopiero, gdy jemy już mizerie, a wtedy jest już za późno, aby całkowicie zniwelować ten smak. Okazuje się, że duży wpływ na smak ogórka ma sposób jego obierania.
Gorzki posmak
W ogórkach niepożądaną gorycz tworzy substancja zwana kukurbitacyną. Jest to system ochronny warzywa, które wytwarza ją, aby odstraszyć szkodniki, które lubią podgryzać ogórki. Dla niektórych zwierząt kukurbicyna jest trująca, a u ludzi może powodować tylko nieprzyjemne doznania smakowe. Ogórki wytwarzają ją tylko w sytuacjach, gdy mają niesprzyjające warunki rozwoju. Ogórki gruntowe są uprawione w bardziej naturalnych warunkach, niż te szklarniowe, przez co mogą wytwarzać więcej gorzkiego składnika.
Odpowiednie obieranie
Aby zmniejszyć gorycz ogórków gruntowych, należy odpowiednio je obierać. Najwięcej gorzkiej substancji znajduje się w końcówce ogórka, która była najbliżej liści i korzeni. Ta końcówka jest również najciemniejsza, a więc obieranie ogórka powinno się zacząć od jaśniejszej strony, aby nie rozprowadzać podczas obierania gorzkiej substancji. Można również po każdym przejechaniu nożem, opłukać go pod bieżącą wodą, jednak jest to sposób dla cierpliwych osób.
Dania z ogórków
Z ogórków można przygotować wiele dań, a nie tylko wszystkim dobrze znaną mizerię. Jest ona świetna do dań mięsnych, dlatego świetnie sprawdza się do obiadu. Ogórki można dodać również do świeżych sałatek, którym nada orzeźwiający smak. Jednym z głównych składników sosu tztaziki są właśnie ogórki, a sam sos świetnie komponuje się w grillowanymi potrawami.