Surówka z młodej kapusty to klasyk polskich stołów – lekka, chrupiąca, orzeźwiająca i pełna witamin. Najlepiej smakuje wiosną i latem, kiedy kapusta jest świeża, delikatna i słodkawa. To doskonały dodatek do obiadu, grillowanych mięs czy dań z ziemniakami. Ale czy można sprawić, by smakowała jeszcze lepiej? Tak! Kluczem jest jeden nieoczywisty składnik, który wydobywa pełnię smaku warzyw i nadaje surówce wyjątkowego charakteru.
Sekretny składnik? Sok z pomarańczy z dodatkiem miodu i odrobiny musztardy francuskiej. Ta trójka składników tworzy idealny balans między słodyczą, kwasowością i lekką ostrością – dokładnie to, czego potrzeba, by surówka z młodej kapusty stała się hitem każdego obiadu.
Surówka z młodej kapusty z pomarańczowym dressingiem i miodem
Składniki:
Na surówkę:
- 500 g młodej kapusty (ok. ½ średniej główki)
- 1 średnia marchewka (ok. 100 g)
- 1 mała cebula czerwona (ok. 50 g)
- 1 pęczek koperku (ok. 15 g)
- sól – ½ łyżeczki
- świeżo mielony pieprz – do smaku
Na dressing:
- 3 łyżki soku z pomarańczy (ok. 45 ml) – najlepiej świeżo wyciskanego
- 1 łyżka soku z cytryny (15 ml)
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
- 1 łyżeczka płynnego miodu (ok. 7 g)
- 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (ok. 30 ml)
Przygotowanie:
Przygotowanie warzyw:
- Kapustę drobno poszatkuj. Jeśli liście są bardzo delikatne, nie musisz ich długo ugniatać.
- Przełóż kapustę do dużej miski, posól i delikatnie ugnieć rękami przez 1-2 minuty, aż zmięknie i puści sok.
- Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Cebulę pokrój w bardzo cienkie piórka.
- Posiekaj drobno koperek.
Przygotowanie dressingu:
- W małej miseczce wymieszaj sok z pomarańczy, sok z cytryny, musztardę, miód i olej. Dokładnie połącz, aż dressing stanie się jednolitą emulsją.
Łączenie składników:
- Do kapusty dodaj marchew, cebulę i koperek. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.
- Polej surówkę dressingiem i dokładnie wymieszaj.
- Odstaw na minimum 15 minut, by smaki się przegryzły. Możesz przygotować ją również kilka godzin wcześniej – wtedy będzie jeszcze smaczniejsza.
Czas przygotowania i porcje:
- Czas przygotowania: ok. 20 minut
- Ilość porcji: 4
- Kaloryczność: ok. 120 kcal na porcję
- Alergeny: musztarda
Porady i uwagi:
- Jeśli nie masz świeżej pomarańczy, możesz użyć dobrej jakości soku 100% (bez dodatku cukru).
- Miód można zastąpić syropem klonowym lub syropem z agawy – idealne opcje dla wegan.
- Surówkę warto schłodzić przez 30 minut przed podaniem – będzie jeszcze bardziej orzeźwiająca.
- Musztarda francuska nadaje ciekawego chrupnięcia i delikatnej pikanterii. Jeśli wolisz bardziej gładki dressing, użyj musztardy dijon.
- Świetnie komponuje się z grillowaną karkówką, pieczonym kurczakiem, a nawet z kanapką z serem pleśniowym.
Najczęstsze błędy:
- Zbyt grube szatkowanie kapusty: może sprawić, że surówka będzie twarda i mniej przyjemna w jedzeniu.
- Brak wcześniejszego "zmiękczenia" kapusty: ugniatanie jej z solą to klucz do odpowiedniej struktury i smaku.
- Zbyt ciężki dressing: unikaj majonezu lub zbyt tłustych sosów, które przytłoczą delikatność młodej kapusty.
