Najlepsza surówka z młodej kapusty? Dodaj ten składnik, a będzie smakować jak nigdy wcześniej!

Agnieszka
Kulinaria
14.03.2025 9:58
Najlepsza surówka z młodej kapusty? Dodaj ten składnik, a będzie smakować jak nigdy wcześniej!

Surówka z młodej kapusty to klasyk polskich stołów – lekka, chrupiąca, orzeźwiająca i pełna witamin. Najlepiej smakuje wiosną i latem, kiedy kapusta jest świeża, delikatna i słodkawa. To doskonały dodatek do obiadu, grillowanych mięs czy dań z ziemniakami. Ale czy można sprawić, by smakowała jeszcze lepiej? Tak! Kluczem jest jeden nieoczywisty składnik, który wydobywa pełnię smaku warzyw i nadaje surówce wyjątkowego charakteru.

Sekretny składnik? Sok z pomarańczy z dodatkiem miodu i odrobiny musztardy francuskiej. Ta trójka składników tworzy idealny balans między słodyczą, kwasowością i lekką ostrością – dokładnie to, czego potrzeba, by surówka z młodej kapusty stała się hitem każdego obiadu.


Surówka z młodej kapusty z pomarańczowym dressingiem i miodem


Składniki:

Na surówkę:

  • 500 g młodej kapusty (ok. ½ średniej główki)
  • 1 średnia marchewka (ok. 100 g)
  • 1 mała cebula czerwona (ok. 50 g)
  • 1 pęczek koperku (ok. 15 g)
  • sól – ½ łyżeczki
  • świeżo mielony pieprz – do smaku

Na dressing:

  • 3 łyżki soku z pomarańczy (ok. 45 ml) – najlepiej świeżo wyciskanego
  • 1 łyżka soku z cytryny (15 ml)
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
  • 1 łyżeczka płynnego miodu (ok. 7 g)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (ok. 30 ml)

Przygotowanie:

Przygotowanie warzyw:

  • Kapustę drobno poszatkuj. Jeśli liście są bardzo delikatne, nie musisz ich długo ugniatać.
  • Przełóż kapustę do dużej miski, posól i delikatnie ugnieć rękami przez 1-2 minuty, aż zmięknie i puści sok.
  • Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Cebulę pokrój w bardzo cienkie piórka.
  • Posiekaj drobno koperek.

Przygotowanie dressingu:

  • W małej miseczce wymieszaj sok z pomarańczy, sok z cytryny, musztardę, miód i olej. Dokładnie połącz, aż dressing stanie się jednolitą emulsją.

Łączenie składników:

  • Do kapusty dodaj marchew, cebulę i koperek. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.
  • Polej surówkę dressingiem i dokładnie wymieszaj.
  • Odstaw na minimum 15 minut, by smaki się przegryzły. Możesz przygotować ją również kilka godzin wcześniej – wtedy będzie jeszcze smaczniejsza.

Czas przygotowania i porcje:

  • Czas przygotowania: ok. 20 minut
  • Ilość porcji: 4
  • Kaloryczność: ok. 120 kcal na porcję
  • Alergeny: musztarda

Porady i uwagi:

  • Jeśli nie masz świeżej pomarańczy, możesz użyć dobrej jakości soku 100% (bez dodatku cukru).
  • Miód można zastąpić syropem klonowym lub syropem z agawy – idealne opcje dla wegan.
  • Surówkę warto schłodzić przez 30 minut przed podaniem – będzie jeszcze bardziej orzeźwiająca.
  • Musztarda francuska nadaje ciekawego chrupnięcia i delikatnej pikanterii. Jeśli wolisz bardziej gładki dressing, użyj musztardy dijon.
  • Świetnie komponuje się z grillowaną karkówką, pieczonym kurczakiem, a nawet z kanapką z serem pleśniowym.

Najczęstsze błędy:

  • Zbyt grube szatkowanie kapusty: może sprawić, że surówka będzie twarda i mniej przyjemna w jedzeniu.
  • Brak wcześniejszego "zmiękczenia" kapusty: ugniatanie jej z solą to klucz do odpowiedniej struktury i smaku.
  • Zbyt ciężki dressing: unikaj majonezu lub zbyt tłustych sosów, które przytłoczą delikatność młodej kapusty.
Zdjęcie Najlepsza surówka z młodej kapusty? Dodaj ten składnik, a będzie smakować jak nigdy wcześniej! #1
Zamknij ×
Kluczowe Punkty
  • Surówka z młodej kapusty to klasyk polskiej kuchni, idealny na wiosnę i lato.
  • Sekretny składnik: sok z pomarańczy z dodatkiem miodu i musztardy francuskiej, który podbija smak surówki.
  • Surówka jest lekka, chrupiąca, orzeźwiająca i pełna witamin.
  • Dressing łączy słodycz, kwasowość i lekką ostrość, tworząc idealny balans.
  • Przygotowanie zajmuje około 20 minut, a danie dostarcza ok. 120 kcal na porcję.
  • Surówka idealnie komponuje się z grillowanym mięsem i kanapkami z serem pleśniowym.
  • Ważne, by kapustę posolić i ugniatać, aby zmiękła i puściła sok.
Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną