Pasta z pieczonych buraków i fasoli

Ola
Fit
04.11.2019 20:57
Pasta z pieczonych buraków i fasoli

Pasta pieczonych z buraków i fasoli - składniki - 100-150 g suchej fasoli (czerwonej, czarnej lub w ostateczności białej lub zastąpić ciecierzycą) - 5 średnich buraków - 1 duża czerwona cebula (można zastąpić białą cebulą) - 3 ząbki czosnku podsmażone przez minutę na łyżce oleju - 1 łyżeczka soku z cytryny lub czerwonego octu winnego - kilka łyżek oleju o neutralnym smaku (słonecznikowy, rzepakowy) - sól, czarny pieprz, mielone chili do smaku - opcjonalnie można dodać chrzan lub jabłko lub startą na wiórki marchewkę - opcjonalnie doprawić ulubionymi ziołami (np. tymianek, rozmaryn, cząber) lub domową mieszanką tandoori masala Pasta pieczonych z buraków i fasoli - przepisFasolę opłukać, zalać zimną wodą i pozostawić na całą noc do napęcznienia. A żeby Was jeszcze bardziej zachęcić do wypróbowania tego smakołyku, dodam, że pastę z buraków i fasoli możecie przygotować w nieskończonej ilości wariantów - można ją przyrządzić z buraków pieczonych lub gotowanych, można wzbogacić smak chrzanem, jabłkiem lub ziołami, można przygotować pastę bardzo kremową lub z niewielkimi kawałkami warzyw (tę wersję lubię najbardziej), można wreszcie użyć jej jako farszu do roladek z cukinii lub bakłażana. Pasta z pieczonych buraków i fasoli Pasta pieczonych z buraków i fasoli - jesienna pasta do kanapek Pasta pieczonych z buraków i fasoli stanowi doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju pieczywa począwszy od chleba, a na krakersach i paluszkach grissini skończywszy. Czosnek obrać przekroić na kilka części i podsmażyć przez minutę na oleju (ja preferuję czosnek podsmażony na maśle ghee) Cebule posiekać w rozdrabniaczu, dodać upieczone i pokrojone na niewielkie kawałki buraki, ugotowaną fasolę, czosnek, olej, przyprawy i ewentualnie ulubione dodatki (jabłko, chrzan, zioła itd).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.czteryfajery.pl/2016/03/pasta-z-pieczonych-burakow-i-fasoli.html