Składniki na kruche ciasteczka: – 280g mąki orkiszowej typ 650 lub owsianej – 1 jajko – 60ml mleka – 60g erytrolu – 30g oleju kokosowego – skórka z 1 cytryny – sok Składniki na polewę: – 100g czekolady gorzkiej – 1/2 łyżki oleju kokosowego CIASTECZKA: Wszystkie składniki na ciasteczka umieszczamy w misce i zagniatamy, aż uzyskamy zwartą masę. z 1/4 cytryny Składniki na karmel: – 130g daktyli – 70g masła orzechowego – 4 łyżki wody Wykrojone ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 18-20 minut w 180 stopniach, studzimy. KARMEL: Świeże daktyle pozbawiamy pestek i miksujemy z masłem orzechowym na gładką masę (jeżeli używamy suszonych daktyli – dodajemy 4 łyżki wody). Składniki na bakaliową posypkę: – 100-120g mix’u orzechów – 40g rodzynek POSYPKA: Mix orzechów wraz z rodzynkami rozdrabniamy w malakserze na małe kawałki i układamy na posmarowanych ciastkach. Co powiecie na nagie Jeżyki – ciasteczka z bakaliami?