Pina Colada - koktajl z rumem i ananasem Najlepszy wakacyjny drink Pina Colada - koktajl z rumem i ananasem - składniki 50 ml jasnego rumu 50 ml śmietanki kokosowej lub mleka kokosowego 100 ml soku ananasowego (może być sok z puszki ananasa) 3 plastry ananasa o grubości około 1 cm (świeżego lub z puszki) opcjonalnie 20 ml Malibu lub syropu kokosowego opcjonalnie 1 łyżeczka cukru lub 10 ml syropu cukrowego kruszony lód Pina Colada - koktajl z rumem i ananasem - jak zrobić Warianty Piña Colada Amaretto colada - zamiast rumu dodajemy likier Amaretto Chi chi - rum zastępujemy czystą wódką dobrej jakości Virgin piña colada lub piñita colada - czyli pina colada bez alkoholu Kiwi colada - zamiast ananasa i soku ananasowego dodajemy sok i owoce kiwi Kahlua colada - zamiast rumu dodajemy likier Kahlua - ja zazwyczaj dodaje samodzielnie przygotowany domowy likier kawowy Kahlua Staten Island Ferry - w skład którego wchodzą tylko trzy składniki Malibu i sok ananasowy w równych proporcjach oraz kruszony lód. Pina Colada - koktajl z rumem i ananasem, podobnie jak kubański drink mojito , został spopularyzowany przez pirata Roberto Cofresí, który w ten sposób podnosił morale załogi swojego okrętu. Tę opinię potwierdził w jednej z naszych rozmów Jarek Buss, wybitny znawca rumu i whisky, jedyny do chwili obecnej, Polak który zasiadał w jury prestiżowych zawodów World Whiskies Awards w Wielkiej Brytanii.- Pomimo tego, że popularność rumu rośnie, to pozostaje on nadal produktem niszowym i przez wiele osób traktowany jako trunek egzotyczny – uważa Jarek Buss. Można też przygotowaćPina Colada koktajl z rumem i ananasem to już kolejny drink z dodatkiem rumu na naszym blogu. Absolutnie genialny ekwadorski rum, z nutą wanilii i karmelu, podany z kawałkiem gorzkiej czekolady było po prostu przepyszny, szkoda tylko, że tak trudno kupić w Polsce egzotyczne odmiany tego trunku. W moim przepisie na ananasowy koktajl Pina Colada jest np. znacznie więcej ananasa niż w oficjalnej wersji IBA. Według drugiej wersji karaibski koktajl Pina Colada z ananasem stworzył w 1954 roku barman Ramón Monchito Marrero. Śmietanka kokosowa jest dostępna m.in. w sklepie Kuchnie Świata Najprostszy drink na świecie - wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy.