Pasta z białej fasoli i pora wegańska pasta nie tylko dla wegan Pasta z białej fasoli i pora 1 puszka białej fasoli (400 g) lub 2 szklanki ugotowanej białej fasoli 1 średni por, tylko biała część 2 średnie cebule 1 duże kwaskowe Jabłko Grójeckie 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy duża szczypta lubczyku lub kozieradki łyżeczka octu jabłkowego pół łyżeczki mielonej papryki chili lub do smaku pół łyżeczki drobnego cukru opcjonalnie majeranek olej do smażenia cebuli sól, pieprz, ewentualnie kilka kropli maggi lub sosu sojowego do smaku Jak przeliczyć fasolę suchą na ugotowaną Przepis na wegańską pastę z białej fasoli i pora Wegańska pasta z fasoli i pora dobrze komponuje się z pomidorem, świeżym lub kiszonym ogórkiem, plasterkiem jabłka, może też zastępować arabski hummus Pasta z białej fasoli, pora i jabłek jest czasami określana jako wegański smalec albo smalec z fasoli, ale moim zdaniem nawet po doprawieniu majerankiem ze smalcem niewiele ma wspólnego. Przepisy na pasty z fasoli na blogu CzteryFajery.plZ jednej szklanki suchej białej fasoli - otrzymamy w zależności od gatunku i wielkości ziaren, około 2,5 do 3 szklanek ugotowanej fasoli. Pasta suchych ziaren fasoli i pora - jak zrobić Pasta z fasoli z puszki i pora - jak zrobić Bezglutenowa pasta z białej fasoli, pora i jabłek doprawiona papryką chili to must have w każdej kuchni, doskonale zastępuje wszelkie pasztety i wędliny. Odstawić na godzinę do lodówki, aby pasta z fasoli, jabłek i pora stężałaFasolę odcedzić, dokładnie opłukać zimną wodą. Pasta z białej fasoli i pora jest przepyszna, a jabłka dodatkowo podkreślają jej smak. Cebulę podsmażyć razem z liściem laurowym na małym ogniu do czasu, aż się zeszkli i zacznie zmieniać kolor. Pasta z białej fasoli i pora Fasolę wsypać do miski, zaleć dużą ilością wody, na 1 szklankę suszonej fasoli dodajemy minimum 2 szklanki wody. Zawartość patelni przestudzić i dodać do fasoli, doprawić do smaku solą, pieprzem, octem jabłkowym, lubczykiem, maggi lub sosem sojowym i zmiksować na gładką pastę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, por w plasterki, czosnek przecisnąć przez praskę, jabłko obrać ze skórki i posiekać.