Bananowa Krówka - Bez Pieczenia!

Magdalena
Ciasta
17.10.2018 10:57
Bananowa Krówka - Bez Pieczenia!

Składniki

1 duże opakowanie herbatników

1 mała masa kajmakowa

1 l mleka

1 jajko

3 żółtka

160 g cukru

32 g cukru wanilinowego

220 g mąki pszennej

200 g masła

1  śmietanfix

500 ml śmietanki 30 %

3 banany

3 łyżki cukru pudru

odrobina soku z cytryny

płatki migdałowe

Rozmiar blachy:

24cmx28cm

Przepis

Zdjęcie Bananowa Krówka - Bez Pieczenia! #1

Zagotować 800 ml mleka.

Zdjęcie Bananowa Krówka - Bez Pieczenia! #2

Pozostałe 200 ml mleka wlać do miski.

Zdjęcie Bananowa Krówka - Bez Pieczenia! #3

Dodać cukier, cukier wanilinowy,

Zdjęcie Bananowa Krówka - Bez Pieczenia! #4

oraz mąkę, jajko i żółtka.

Zdjęcie Bananowa Krówka - Bez Pieczenia! #5

Zmiksować wszystko.

Zdjęcie Bananowa Krówka - Bez Pieczenia! #6

Gdy mleko zacznie się gotować wlać powstałą mieszankę, gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając aż do zgęstnienia. Ostudzić.

Zdjęcie Bananowa Krówka - Bez Pieczenia! #7

Banany pokroić w plastry i skropić cytryną.

Zdjęcie Bananowa Krówka - Bez Pieczenia! #8

Utrzeć masło na jasny puch.

Zdjęcie Bananowa Krówka - Bez Pieczenia! #9

Dodawać po łyżce zmiksowaną masę , cały czas miksując.

Zdjęcie Bananowa Krówka - Bez Pieczenia! #10

W prostokątnej blaszce wyłożyć pierwszą warstwę herbatników.

Zdjęcie Bananowa Krówka - Bez Pieczenia! #11

Na ciastka wyłożyć połowę masy budyniowej.

Zdjęcie Bananowa Krówka - Bez Pieczenia! #12

Na masie ułożyć pokrojone banany. Plastry lekko docisnąć aby wtopiły się w masę.

Zdjęcie Bananowa Krówka - Bez Pieczenia! #13

Wyłożyć kolejną warstwę herbatników.

Zdjęcie Bananowa Krówka - Bez Pieczenia! #14

Następnie posmarować masą kajmakową oraz wyłożyć kolejną warstwę ciastek.

Zdjęcie Bananowa Krówka - Bez Pieczenia! #15

Schłodzoną śmietankę ubić,

Zdjęcie Bananowa Krówka - Bez Pieczenia! #16

dodać śmietan fix i cukier puder.

Zdjęcie Bananowa Krówka - Bez Pieczenia! #17

Na ciastka wyłożyć pozostałą część masy budyniowej,

Zdjęcie Bananowa Krówka - Bez Pieczenia! #18

I kolejną warstwę herbatników.

Zdjęcie Bananowa Krówka - Bez Pieczenia! #19

Na koniec dodać bitą śmietanę, wyrównać.

Zdjęcie Bananowa Krówka - Bez Pieczenia! #20

Posypać płatkami migdałowymi.

Wstawić na ok. 10 godzin do lodówki

Zdjęcie Bananowa Krówka - Bez Pieczenia! #21

Zdjęcie Bananowa Krówka - Bez Pieczenia! #22

Smacznego.