Sernik bananowy - bez pieczenia!

Krzysztof
Ciasta
06.11.2013 8:05
Sernik bananowy - bez pieczenia!

Przepis

Składniki:

SPÓD CIASTA

ciastka [200 g] (typu Digestive, herbatniki pełnoziarniste)

masło [85 g]

mleko [2 łyżki]

MASA SERNIKOWA

ser twarogowy [400 g] (zmielony lub "gotowiec" z wiaderka)

śmietana kwaśna [100 g] (18%)

śmietana kremówka [200 g] (36%)

miód [4 łyżki]

cukier puder [2 łyżki]

cukier waniliowy [1 op.]

skórka z cytryny [1 łyżeczka]

sok z cytryny [3 łyżki]

żelatyna [8 g]

banan [2 szt.] (lub 3 małe)

Przygotowanie:

Tortownicę o wymiarach 20-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka pokruszyć (np. w melakserze lub tłuczkiem w misce), połączyć z masłem i mlekiem. Wyłożyć na dno tortownicy i starannie uklepać, a następnie dokładnie wygładzić łyżką.

Banany (koniecznie w temperaturze pokojowej, a nawet ciepłe) rozgnieść widelcem. Z zimnymi żelatyna za szybko się zetnie. Żelatynę wsypać do soku cytrynowego, następnie rozpuścić w kąpieli wodnej (można podgrzać sok w mikrofali i rozpuścić w nim żelatynę), pomieszać z bananowym purée, wstawić do lodówki na 10-15 minut, masa powinna lekko się ściąć, ale nie może przeobrazić się w galaretkę.

Twaróg zmielić, dodać skórkę z cytryny, śmietanę 18% i miód, lekko wymieszać. Oddzielnie ubić śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Do twarógu dodać bananowe purée i ubitą kremówkę z cukrami, jeszcze raz wszystko dobrze zmiksować, wyłożyć powstały krem do tortownicy, wstawić do lodówki na kilka godzin, a lepiej na całą noc.

Następnie wyjąć ciasto z formy, ostrożnie oddzielić pergamin z boków, sernik przełożyć na talerz.

Górę sernika można ozdobić startą czekoladą albo rozdrobnionymi ciasteczkami

Smacznego!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną