Przepis
Składniki:
SPÓD CIASTA
ciastka [200 g] (typu Digestive, herbatniki pełnoziarniste)
masło [85 g]
mleko [2 łyżki]
MASA SERNIKOWA
ser twarogowy [400 g] (zmielony lub "gotowiec" z wiaderka)
śmietana kwaśna [100 g] (18%)
śmietana kremówka [200 g] (36%)
miód [4 łyżki]
cukier puder [2 łyżki]
cukier waniliowy [1 op.]
skórka z cytryny [1 łyżeczka]
sok z cytryny [3 łyżki]
żelatyna [8 g]
banan [2 szt.] (lub 3 małe)
Przygotowanie:
Tortownicę o wymiarach 20-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka pokruszyć (np. w melakserze lub tłuczkiem w misce), połączyć z masłem i mlekiem. Wyłożyć na dno tortownicy i starannie uklepać, a następnie dokładnie wygładzić łyżką.
Banany (koniecznie w temperaturze pokojowej, a nawet ciepłe) rozgnieść widelcem. Z zimnymi żelatyna za szybko się zetnie. Żelatynę wsypać do soku cytrynowego, następnie rozpuścić w kąpieli wodnej (można podgrzać sok w mikrofali i rozpuścić w nim żelatynę), pomieszać z bananowym purée, wstawić do lodówki na 10-15 minut, masa powinna lekko się ściąć, ale nie może przeobrazić się w galaretkę.
Twaróg zmielić, dodać skórkę z cytryny, śmietanę 18% i miód, lekko wymieszać. Oddzielnie ubić śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Do twarógu dodać bananowe purée i ubitą kremówkę z cukrami, jeszcze raz wszystko dobrze zmiksować, wyłożyć powstały krem do tortownicy, wstawić do lodówki na kilka godzin, a lepiej na całą noc.
Następnie wyjąć ciasto z formy, ostrożnie oddzielić pergamin z boków, sernik przełożyć na talerz.
Górę sernika można ozdobić startą czekoladą albo rozdrobnionymi ciasteczkami
Smacznego!