Bananowiec - BEZ PIECZENIA

Ewelina
Ciasta
15.03.2015 9:14
Bananowiec - BEZ PIECZENIA

Przepis

Składniki:

na tortownicę o średnicy ok. 25 cm

masa bananowa:

1 kg bananów (najlepsze będą słodkie, dojrzałe)

200 g miękkiego masła (1 kostka)

1 galaretka cytrynowa + 400 ml wrzątku

1/2 - 1/3 szklanki cukru pudru (zależy jak słodkie mamy banany)

2 łyżki soku z cytryny

na wierzch:

2 duże banany do dekoracji

1 galaretka agrestowa + 400 ml wrzątku

1 łyżka soku z cytryny

dodatkowo:

ok. 20 okrągłych biszkoptów

bita śmietana do dekoracji

Do przygotowania ciasta polecam użyć sprawdzoną tortownicę, która nie przepuszcza jeszcze nie stężonej galaretki. Ja swoją dla pewności wykłam zazwyczaj folią spożywczą.

Dno tortownicy wykładam biszkoptami.

Galaretkę cytrynową rozpuszczam w 400 ml gorącej wody (trochę mniej niż na opakowaniu), co jakiś czas ją mieszam i pozostawiam do całkowitego ostygnięcia.

Banany rozgniatam widelcem lub miksuję blenderem na papkę, od razu skrapiam sokiem z cytryny.

(Papka nie musi być aksamitna, mogą być wyczuwalne małe kawałki owoców).

Masło w temperaturze pokojowej ucieram wraz z cukrem pudrem na puch, następnie dokładam bananową papkę, chwilę miksuję i na koniec dodaję przestygniętą galaretkę. Całość miksuję na najniższych obrotach miksera, aż składniki połączą się.

Tak przygotowaną masę wylewam delikatnie na biszkopty, ja robię to małą chochelką.

Tortownicę z bananową masą chowam do lodówki na ok. 3 godziny, aby całość stężała.

W między czasie przygotowuję galaretkę agrestową, pozostawiam do ostygnięcia.

Banany kroję w plastry i skrapiam sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

Kiedy masa bananowa już zastygnie układam na niej banany i lekko dociskam, następnie całość zalewam galaretką i wstawiam do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

(Gdyby plastry bananów po zalaniu galaretką podniosły się można powtykać w niej wykałaczki, aż do czasu zastygnięcia galaretki. Dzięki temu będą ładnie i równo wyglądały.)

Ciasto podaję schłodzone z kleksem bitej śmietany, przechowuję w lodówce do 2-3 dni.