Ciasto Jamajka z bananami i galaretką

Ewelina
Ciasta
23.04.2018 20:06
Ciasto Jamajka z bananami i galaretką

Składniki

Składniki na biszkopt:

6 jajek (oddzielamy żółtka od białek)

3/4 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru

2 łyżki kakao

1 budyń czekoladowy (bez cukru)

1  łyżeczka proszku do pieczenia

 

Składniki na poncz na spód:

3 łyżki soku z cytryny

7 - 8 łyżek zimnej przegotowanej wody

 

Składniki na masę śmietankową:

1 łyżka żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody

0,4 litra śmietanki kremówki 30%

2  łyżki cukru pudru

50 gramów posypki czekoladowej/starta czekolada

 

Składniki masę mascarpone:

250 gramów serka mascarpone

150 gramów śmietanki kremówki 30%

1 kopiasta łyżka cukru pudru

 

Dodatkowo:

4 łyżki konfitury

8 bananów

sok z 1 z cytryny

3 opakowania galaretki cytrynowej

Przepis

Białka z 6 jajek miksujemy z dodatkiem cukru. Do ubitej piany dodajemy 6 żółtek oraz przesiewamy mąkę, budyń czekoladowy, kakao oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowaną masę przekładamy do wyłożonej papierem blaszki i pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach. Tak upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia następnie przecinamy, aby uzyskać dwa blaty ciasta.

Zdjęcie Ciasto Jamajka z bananami i galaretką #1

Zdjęcie Ciasto Jamajka z bananami i galaretką #2

Zdjęcie Ciasto Jamajka z bananami i galaretką #3

Zdjęcie Ciasto Jamajka z bananami i galaretką #4

Zdjęcie Ciasto Jamajka z bananami i galaretką #5

Zdjęcie Ciasto Jamajka z bananami i galaretką #6

Zdjęcie Ciasto Jamajka z bananami i galaretką #7

W małej miseczce mieszamy ze sobą niewielką ilość wody ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny (można dodać również jedną łyżkę cukru pudru). Całość dokładnie mieszamy i wykorzystujemy do nasączenia biszkoptu.

Zdjęcie Ciasto Jamajka z bananami i galaretką #8

Trzy opakowania galaretki cytrynowej rozrabiamy w gorącej wodzie. Następnie odstawiam do ostudzenia. Na nasączony spód ciasta wykładamy dowolna konfiturę, pokrojone banany (banany pokrywamy sokiem z cytryny rozpuszczonym z wodą) oraz wykładamy warstwę z galaretki. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do stężenia do lodówki.

Zdjęcie Ciasto Jamajka z bananami i galaretką #9

Zdjęcie Ciasto Jamajka z bananami i galaretką #10

Zdjęcie Ciasto Jamajka z bananami i galaretką #11

Zdjęcie Ciasto Jamajka z bananami i galaretką #12

Zdjęcie Ciasto Jamajka z bananami i galaretką #13

Zdjęcie Ciasto Jamajka z bananami i galaretką #14

Jedną łyżkę żelatyny rozpuszczamy w ⅓ szklanki gorącej wody. Całość dokładnie mieszamy i studzimy.

Zdjęcie Ciasto Jamajka z bananami i galaretką #15

Śmietankę 30% ubijamy na sztywną pianę z dwoma łyżkami cukru pudru oraz rozpuszczoną i ostudzoną żelatyną. Całość dokładnie ubijamy. Gdy już nasza masa będzie gotowa dodajemy do niej czekoladowe płatki. Całość ponownie mieszamy i wykładamy na warstwę z galaretki oraz przekładamy górną częścią naszego biszkoptu.

Zdjęcie Ciasto Jamajka z bananami i galaretką #16

Zdjęcie Ciasto Jamajka z bananami i galaretką #17

Zdjęcie Ciasto Jamajka z bananami i galaretką #18

Zdjęcie Ciasto Jamajka z bananami i galaretką #19

Zdjęcie Ciasto Jamajka z bananami i galaretką #20

Śmietankę kremówkę miksujemy na sztywną pianę. Tak przygotowaną bitą śmietanę łączymy z serkiem mascarpone oraz jedną kopiastą łyżką cudkru pudru. Całość dokładnie miksujemy i wykładamy jako warstwę wierzchnią naszego ciasta. Na koniec całe ciasto posypujemy świeżo startą czekoladą.

Zdjęcie Ciasto Jamajka z bananami i galaretką #21

Zdjęcie Ciasto Jamajka z bananami i galaretką #22

Zdjęcie Ciasto Jamajka z bananami i galaretką #23

Zdjęcie Ciasto Jamajka z bananami i galaretką #24

Zdjęcie Ciasto Jamajka z bananami i galaretką #25

I gotowe.

Ciasto prezentuje się bardzo okazale oraz jest pyszne w smaku.

Zdjęcie Ciasto Jamajka z bananami i galaretką #26