Składniki
Składniki na biszkopt:
6 jajek (oddzielamy żółtka od białek)
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 budyń czekoladowy (bez cukru)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na poncz na spód:
3 łyżki soku z cytryny
7 - 8 łyżek zimnej przegotowanej wody
Składniki na masę śmietankową:
1 łyżka żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody
0,4 litra śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
50 gramów posypki czekoladowej/starta czekolada
Składniki masę mascarpone:
250 gramów serka mascarpone
150 gramów śmietanki kremówki 30%
1 kopiasta łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
4 łyżki konfitury
8 bananów
sok z 1 z cytryny
3 opakowania galaretki cytrynowej
Przepis
Białka z 6 jajek miksujemy z dodatkiem cukru. Do ubitej piany dodajemy 6 żółtek oraz przesiewamy mąkę, budyń czekoladowy, kakao oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowaną masę przekładamy do wyłożonej papierem blaszki i pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach. Tak upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia następnie przecinamy, aby uzyskać dwa blaty ciasta.
W małej miseczce mieszamy ze sobą niewielką ilość wody ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny (można dodać również jedną łyżkę cukru pudru). Całość dokładnie mieszamy i wykorzystujemy do nasączenia biszkoptu.
Trzy opakowania galaretki cytrynowej rozrabiamy w gorącej wodzie. Następnie odstawiam do ostudzenia. Na nasączony spód ciasta wykładamy dowolna konfiturę, pokrojone banany (banany pokrywamy sokiem z cytryny rozpuszczonym z wodą) oraz wykładamy warstwę z galaretki. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do stężenia do lodówki.
Jedną łyżkę żelatyny rozpuszczamy w ⅓ szklanki gorącej wody. Całość dokładnie mieszamy i studzimy.
Śmietankę 30% ubijamy na sztywną pianę z dwoma łyżkami cukru pudru oraz rozpuszczoną i ostudzoną żelatyną. Całość dokładnie ubijamy. Gdy już nasza masa będzie gotowa dodajemy do niej czekoladowe płatki. Całość ponownie mieszamy i wykładamy na warstwę z galaretki oraz przekładamy górną częścią naszego biszkoptu.
Śmietankę kremówkę miksujemy na sztywną pianę. Tak przygotowaną bitą śmietanę łączymy z serkiem mascarpone oraz jedną kopiastą łyżką cudkru pudru. Całość dokładnie miksujemy i wykładamy jako warstwę wierzchnią naszego ciasta. Na koniec całe ciasto posypujemy świeżo startą czekoladą.
I gotowe.
Ciasto prezentuje się bardzo okazale oraz jest pyszne w smaku.