Bananowa Randka - BEZ PIECZENIA

Ewelina
Ciasta
28.02.2015 9:15
Bananowa Randka - BEZ PIECZENIA

Przepis

15 - 20 sztuk herbatników typu petitki

masa bananowa I:

500 gramów gęstego jogurtu bananowego (polecam FruVita z Biedronki)

2 średnie banany

2 galaretki cytrynowe

200 ml gorącej wody

galaretka zielona:

2 galaretki agrestowe

masa bananowa II:

500 gramów gęstego jogurtu bananowego

2 średnie banany

2 galaretki cytrynowe

200 ml gorącej wody

wierzch:

600 - 700 gramów zielonych winogron

2 galaretki agrestowe

Jogurty wyjmujemy z lodówki około 1 godziny przed przystąpieniem do pracy, żeby nie były bardzo zimne. Polecam ten jogurt, tani, gęsty i bardzo smaczny.

Spód blaszki 25x25 cm lub 25x30 cm wykładamy herbatnikami.

Galaretki cytrynowe rozprowadzamy w 200 ml gorącej wody, schładzamy do temperatury pokojowej. Następnie miksujemy z jogurtem, wrzucamy banany pokrojone w kosteczkę, delikatnie mieszamy.

Masę wkładamy do lodówki, kiedy będzie miała konsystencję gęstej śmietany wylewamy ją na herbatniki, wstawiamy do lodówki do zgęstnienia.

Od razu zabieramy się za galaretkę. Obie agrestowe rozprowadzamy w 800 ml gorącej wody, schładzamy, kiedy zaczną tężeć wylewamy je na zastygniętą masę jogurtową. Wkładamy do lodówki do zgęstnienia.

Potem przygotowujemy drugą warstwę jogurtowo - bananową, tak jak w przypadku pierwszej.

Kiedy druga warstwa bananowa jest już stężała, układamy na niej winogrona (oczywiście wcześniej porządnie umyte i osuszone).

Ostatnie dwie galaretki agrestowe rozpuszczamy w 900 ml wrzątku, schładzamy, kiedy zaczną tężeć, wykładamy je na winogrona.

UWAGA: Zalewanie winogron możemy przeprowadzić również w inny sposób (ja tak właśnie zrobiłam), najpierw zalałam owoce odrobiną całkiem płynnej galaretki, aby winogrona się "przykleiły", a potem dodałam tężejącą resztę, ale (!) w przypadku tej metody musimy mieć pewność, że foremka jest szczelna.

Ciasto schładzamy w lodówce optymalnie przez kilkanaście godzin.