Składniki: 1,5-2 kg kawałek boczku 10 ziaren ziela angielskiego 10-13 ziaren pieprzu 3 liście laurowe 3 łyżki soli 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka lubczyku Dlatego korzystając z tego, że piekarnik i tak “chodzi od razu piekę też schab czy szynkę 🙂 tym razem piekłam schab, ale zdjęcia mi nie wyszły, więc pokażę jak upiekę taki sam po raz drugi 🙂 Nie próbowałam do tej pory piec kawałka mięsa obsmażonego wcześniej na patelni z każdej strony, więc mam od razu pomysł na kolejne porcje mięsa 🙂 Sposób przygotowania: W rondelku zagotowujemy około 2 szklanki wody, wrzucamy przyprawy i zioła i gotujemy około 5 minut Studzimy. Do naczynia wkładamy umyty kawałek boczku, zalewamy zawartością z rondelka i dolewamy tyle zimnej wody, aby całe mięso było pokryte. Pieczemy około 2 godziny (jeśli boczek jest chudy i cienki trochę krócej) w 180 stopniach. Zamarynowane mięso nacinamy w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia obrane ząbki czosnku.