Krem pieczarkowy z grzankami

Zupy

23.11.2017 0:22

Krem pieczarkowy z grzankami

Składniki: 7-8 dużych świeżych pieczarek 1 torebka ryżu 1 duża marchewka 50 g ziołowego serka topionego (1/2 podłużnego opakowania) 1,5 l wody 2-3 łyżki masła 2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka majeranku 1 kostka bulion grzybowy 1 łyżeczka lubczyku 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka pieprzu (płaska) 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 mały pęczek natki pietruszki szczypta przyprawy curry 100 g śmietany 30% (1/2 małego opakowania Zott) sól Dekoracja: domowe grzanki (sposób przygotowania w przepisie) natka pietruszki odrobina ugotowanego ryżu W trakcie przygotowywania modyfikowałam swoją pierwotną wersję nabazgraną na karteczce – chyba na plus, bo efekt jest wyśmienity! Taka zupa nadaje się na świąteczny (także wigilijny) stół lub piątkowy – postny – obiad. Do garnka wlewamy około 2 litry wody, zagotowujemy wraz z bulionem grzybowym. Dusimy pod przykryciem na rozgrzanym maśle do odparowania wody (co jakiś czas mieszając). Na koniec wlewamy śmietankę i dorzucamy posiekaną natkę pietruszki. Pomysł kiełkował w głowie odkąd pojawił się ten konkurs kreatywny, o którym już pisałam. Dolewamy 2-3 łyżki wrzątku, dodajemy serek topiony i rozpuszczamy tworząc sos pieczarkowy.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kolorowyprzepisownik.pl/2014/09/pieczarkowa-zupa-krem-z-grzankami/