Składniki: (tortownica 24 cm) 1/2 kg sera Wieluń Mój ulubiony Twarożek kanapkowo-sernikowy 125 g miękkiego masła Ekstra z Wielunia 1 szklanka cukru skórka starta z 1 i 1/2 pomarańczy 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 4 jajka 1 łyżeczka budyniu waniliowego (proszek) Do żółtek dodajemy cukier, miękkie masło (125 g), skórkę startą (na drobnych oczkach) z 1 i 1/2 pomarańczy i 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy. Masę wykładamy na spód formy (wcześniej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną) delikatnie dociskając ręką, tak aby pokryła cały spód. Na koniec dodajemy ubite białka, króciutko miksujemy na najmniejszych obrotach. Dodatkowo: cukier puder do oprószenia sernika dowolne ozdoby *u mnie czekoladowo-waniliowe z masą chałwową Przygotowanie: Zaczynamy od spodu. Na spód: 200 g markizów chałwowych* 100 g masła Następnie dodajemy łyżka po łyżce ser (gdzieś pomiędzy dodając łyżeczkę budyniu), cały czas miksując na małych obrotach. Tak przygotowaną formę wkładamy do lodówki w celu schłodzenia (na czas przygotowania masy serowej). Lekko orzeźwiający za sprawą pomarańczy z pyszną słodyczą prostego w przygotowaniu spodu. Blaszkę z przygotowanym spodem wyciągamy z lodówki. Pomarańczowy sernik na chałwowym spodzie dosłownie rozpływa się w ustach. Dziś zapraszam Was na przepis, w którym połączyłam te dwa smaki.