Soja w sosie pomidorowo-pieczarkowym

Obiad
08.03.2018 11:15
Soja w sosie pomidorowo-pieczarkowym

I dobrze mi z tym 😉 SOJA W SOSIE POMIDOROWO-PIECZARKOWYM Składniki: 200 g soi (ugotowanej lub z puszki) 100 g pieczarek (im mniejsze tym lepsze) 500 g passaty pomidorowej (lub pomidory krojone z puszki) 2 cebule dymki 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka oregano 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól i biały pieprz do smaku tłuszcz do smażenia Soja w sosie pomidorowo-pieczarkowym to jak dla mnie taka trochę fasolka po bretońsku, ale w wersji wegańskiej 😉 tylko tu zamiast kiełbasy są pieczarki (zazwyczaj robiłam danie bez, ale akurat mi zostało z innego dania i pasują też tutaj), a zamiast fasoli jaś ziarna soi. Sprawdzone – gotowałam takie obiady czasem po pracy, wtedy z użyciem soi w puszce (lub jeśli wcześniej ugotowałam całą paczkę 400 g), bo raz, że pyszne, a dwa – mając już soję bardzo szybkie do przygotowania i do zjedzenia nawet z chlebem. Za smak całości w dużej mierze odpowiedzialny jest biały pieprz, więc… nie daj go za dużo, ale też nie za mało – im wyrazistsze, tym lepsze. Dorzuć na patelnię pokrojone w plastry małe pieczarki (jak masz duże pokrój na ćwiartki i dopiero posiekaj na plastry), lekko posól i przykryj patelnię, żeby pieczarki puściły wodę. Wtedy już nawet nie ma mowy o zdjęciach… Porcja wystarcza w sam raz na naszą czwórkę 😉 choć sprawdza się doskonale dla 2 głodnych osób. A na blogu pojawia się dopiero dziś przez wzgląd na moją słabą pamięć 😉 zapominam o namoczeniu soi na noc, wstaję rano i upss… Gotuj około godzinę (minimalny czas to 40 minut, ale ja gotuję godzinę, czasem jeszcze chwilę dłużej i wcale nie jest rozgotowana 😀 po 40 minutach w moim odczuciu jest zdecydowanie za twarda). Ale tak jak piszę wyżej – zazwyczaj ich nie dodawałam, więc możesz je pominąć jeśli nie masz/nie lubisz. To znaczy można – pod warunkiem, że soję masz już ugotowaną 😉 lub skorzystasz z gotowej z puszki. 😉 weganką to nie, bo lubię produkty mleczne i pochodzenia zwierzęcego, ale dieta wegetariańska jest mi w ostatnich miesiącach znacznie bliższa, mięso pojawia się sporadycznie. Ale jak lubisz dania mięsne to możesz i tutaj podsmażyć trochę kiełbasy na smak – ja wolę wersję wegańską 😉 Lubisz soję? Po około 6-7 minutach wlej passatę pomidorową, dodaj ugotowaną soję, przyprawy oprócz natki pietruszki (na początek ostrożnie z białym pieprzem) i duś razem przez kilka minut. Jak nie masz gdzie odgrzać, koniecznie kup sobie obiadowy termos 😉 Pieczarki w daniu – nam podpasowały.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kolorowyprzepisownik.pl/2018/03/soja-w-sosie-pomidorowo-pieczarkowym/