Ostatnie dni dały nam wszystkim w kość, nie było mnie w domu całymi dniami (dzieci często zabierałam, ale kilka dni zostawały w domu), więc nie miałam serca odmówić Zuzi, gdy któregoś dnia wieczorem poprosiła, by z nią jakieś zrobić. Płatki owsiane błyskawiczne możesz zostawić w takiej formie (już rozdrobnionej), ale polecam je dodatkowo zmielić w blenderze lub młynku – tak zrobiłam, bo im drobniejsze, tym potem batoniki mniej się kruszą i lepiej kroją. Batoniki to zawsze dobry sposób na pyszną i zdrową przekąskę, na którą można sobie pozwolić (w zależności od składników) nawet na diecie. Niestety nie wiem ile batoników wyszłoby z całości składników, bo ja zrobiłam tylko 6 (w foremkach silikonowych, ale możesz wyłożyć papierem do pieczenia keksówkę i po mocnym schłodzeniu pokroić). Gotową masą napełniaj foremki do batoników lub keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia, ugnieć, wyrównaj wierzch i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny (ja robiłam wieczorem, więc zostawiłam na całą noc). Owsiane ciasteczka mocy – energetyczne PRZEPIS NA BATONIKI OWSIANE Z GORZKĄ CZEKOLADĄ Składniki: 1 i 1/2 szkl. płatków owsianych błyskawicznych 1/5 szkl. Resztę masy dziewczynki zjadły jak granolę z jogurtem naturalnym 😉 uwielbiają takie smaki, ja też 😀 ale tak na oko oceniając ile zużyłam, a ile zostało, byłoby ich jeszcze 5-6. Batoniki owsiane z gorzką czekoladą właśnie takie są – same zdrowe składniki, nawet ta gorzka czekolada 😉 Batoniki zrobiłam jako zachciankę dla dzieci. Na blogu znajdziesz inne przepisy tego typu, zajrzyj i przetestuj: Batoniki owsiane z żurawiną i jagodami Goji Batoniki kawowo-dyniowe (bez pieczenia) Świetnie sprawdzą się również w roli jadalnych prezentów – wystarczy ładne pudełeczko, kawałek papieru pakowego i wstążki (lub sznurka) i sprawisz przyjemność bliskiej osobie przygotowanym od serca prezentem.