Składniki: 4 pałki kurczaka 2 łyżki powideł śliwkowych (przepis tutaj 1 torebka kaszy gryczanej 1 papryka czerwona 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1 płaska łyżeczka ostrej papryki mielonej 1/2 łyżeczki pieprzu 1 płaska łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 płaska łyżeczka kminku 1 płaska łyżeczka szałwii 2 łyżki soli świeża natka pietruszki do dekoracji Sposób przygotowania: Pałki myjemy i zanurzamy w wodzie z solą na minimum 1 godzinę (ja zostawiłam na całą noc). Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 stopni, następnie zdejmujemy folię, mieszamy – aby pałki znalazły się na wierzchu i dopiekamy jeszcze około 10 minut, do zrumienienia skórki. Szczerze mówiąc – zaskoczyły mnie smakiem 🙂 robiłam podobne w powidłach morelowych, a te są równie pyszne. Pałki odsączamy z wody, układamy na marynacie w naczyniu, pokrywamy pozostałą marynatą i posypujemy pokrojoną papryką. Szczerze mówiąc – zaskoczyły mniesmakiem 🙂 robiłam podobne w powidłach morelowych, a te są równiepyszne. I z wielką przyjemnością ogryzałam kosteczki 🙂 Kolejne danie przygotowane z myślą o konkursie. Przygotowujemy naczynie, w którym będziemy piec – dno smarujemy 1,5 łyżki marynaty.