Uznałam – nie wyjdzie jedno to może drugie będzie zjadliwe 😉 a tu niespodzianka – oba pyszne i obiad z głowy miałam też drugiego dnia 😀 Przyznam szczerze, że do tej pory nie łączyłam owoców z mięsem (poza udkami w morelowej marynacie). Składniki: 1 duża pierś kurczaka 2 torebki kaszy gryczanej 10 łyżek pikantnego keczupu 1 cebula biała 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka szałwii 1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego 3 łyżki oleju do smażenia świeża natka pietruszki do dekoracji Do tej pory tej kreatywności w konkursach mi brakowało, a w tym dań wymyśliłam aż 9!:) z czego 3 już przygotowałam i naprawdę nam smakują 🙂 Dwie potrawy upiekłam jednego dnia na obiad – sama nie wiedziałam co z tego będzie, dlatego robiłam małe porcje (i takie podaję w przepisach). Odsączamy z tłuszczu i przekładamy do naczynia żaroodpornego. kurczaka i krótko obsmażamy obracając z każdej strony) – chodzi o to, aby ściąć z zewnątrz i zamknąć pory (trwa to 1-1,5 minuty). – chodzi o to, aby ściąć z zewnątrz i zamknąć pory (trwa to 1-1,5 minuty). Pierś kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w dość duże kawałki – dużą kostkę. Podane z kaszą gryczaną polaną sosem stanowią świetną odskocznię od codziennej kuchni. Do wyboru są 2 zestawy składników, do których należy dodać 1 główny składnik plus robocze i “skonstruować z nich danie. Wrzucamy kawałki kurczaka i krótko obsmażamy obracając z każdej strony) podajemy z kaszą, polewamy sosem. podajemy z kaszą, polewamy sosem. Cebulę obieramy, siekamy, czosnek obieramy, ale nie kroimy. dużą kostkę.