Kluski: 200g twarogu (1 kostka) 1 jajko 3 płaski łyżki mąki ryżowej Szczypta soli Sos: 100g mrożonych malin (w sezonie świeżych) 100g mrożonych borówek (w sezonie świeżych) Wzorując się na obu ich wersjach połączyłam je w jedną tzn. z leniwych jest baza w postaci twarogu, zaś z lanych - nierównomierny kształt. Podałam je z owocowym sosem, mój jest na bazie malin i borówek, ale doskonale będzie pasować także jogurt naturalny czy pokrojone owoce. Twarogowe kluseczki wyszły lekkie i pełne białka Ja swoje przygotowałam na mące ryżowej, żeby były delikatne w smaku, ale możecie ją zastąpić praktycznie każdą inną. Kluski i inne potrawy mączne kojarzą się nam zazwyczaj z daniem, które jest ciężkie i tuczy, dlatego postanowiłam je trochę uzdrowić. W dodatku przygotujecie je szybko, wystarczy wszystko zblendować i wrzucić do wrzącej wody. Za pomocą łyżeczki formować kluseczki (nie muszą być równe, a wręcz przeciwnie), wrzucać do wrzącej wody.