Składniki
600 gram mąki pszennej
300 gram sera żółtego
2 jajka
10 gram suchych drożdży
1,5 łyżeczki soli
400 ml mleka (ciepłego)
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju
1 jajko
2 żółtka
Przepis
W dużej misce łączymy ze sobą mąkę, suche drożdże oraz półtora łyżeczki soli.
![Zdjęcie Chaczapuri z jajkiem - kuchnia gruzińska #1](/media/thumbnail/52/b5/52b586817073d660f0739e8247d42bb6.jpg)
![Zdjęcie Chaczapuri z jajkiem - kuchnia gruzińska #2](/media/thumbnail/8b/df/8bdf77dd6023030e076d6162505b2b70.jpg)
![Zdjęcie Chaczapuri z jajkiem - kuchnia gruzińska #3](/media/thumbnail/f1/45/f14543b061b47e9c7a09d4b5f4033606.jpg)
Całość mieszamy następnie dodajemy ciepłe mleko z wcześniej rozpuszczoną w nim jedną łyżeczką cukru oraz jedną łyżkę oleju.
![Zdjęcie Chaczapuri z jajkiem - kuchnia gruzińska #4](/media/thumbnail/3e/9e/3e9e1b01b007ad0db01d55f52f871ded.jpg)
![Zdjęcie Chaczapuri z jajkiem - kuchnia gruzińska #5](/media/thumbnail/87/92/8792cd66eca2cf4d39fa9e7fa5ee4cdc.jpg)
![Zdjęcie Chaczapuri z jajkiem - kuchnia gruzińska #6](/media/thumbnail/c6/50/c6502ff5b1bef98e4db640cd3f138e35.jpg)
![Zdjęcie Chaczapuri z jajkiem - kuchnia gruzińska #7](/media/thumbnail/50/e5/50e50ac969640e32664af345cf718295.jpg)
![Zdjęcie Chaczapuri z jajkiem - kuchnia gruzińska #8](/media/thumbnail/61/d4/61d46c31113d06b649c7e6e5434444c6.jpg)
W międzyczasie ścieramy ser żółty. Starty ser żółty łączymy z dwoma jajkami i dokładnie mieszamy.
![Zdjęcie Chaczapuri z jajkiem - kuchnia gruzińska #9](/media/thumbnail/f1/c9/f1c9468ae36de959597904efedff7b2b.jpg)
![Zdjęcie Chaczapuri z jajkiem - kuchnia gruzińska #10](/media/thumbnail/de/e6/dee6bf0d401ee40ba6ba979ef2a13d73.jpg)
![Zdjęcie Chaczapuri z jajkiem - kuchnia gruzińska #11](/media/thumbnail/83/67/83671f04da500e491f43d3ded27192df.jpg)
Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na mniejsze kawałki i formujemy z nich łódeczki (boki ciasta zagniatamy do środka). Tak przygotowane łódeczki z ciasta wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
![Zdjęcie Chaczapuri z jajkiem - kuchnia gruzińska #12](/media/thumbnail/96/6d/966d35bbd19904a3f7ef5512215d6ef6.jpg)
![Zdjęcie Chaczapuri z jajkiem - kuchnia gruzińska #13](/media/thumbnail/b8/73/b873cac1d3fa3cbb055918dd5609e8fc.jpg)
![Zdjęcie Chaczapuri z jajkiem - kuchnia gruzińska #14](/media/thumbnail/fe/35/fe351911361a1c3f41e8709ffd48b044.jpg)
![Zdjęcie Chaczapuri z jajkiem - kuchnia gruzińska #15](/media/thumbnail/81/aa/81aa1f1a2a83db6d464d4caf37426f59.jpg)
![Zdjęcie Chaczapuri z jajkiem - kuchnia gruzińska #16](/media/thumbnail/f4/cb/f4cb7801333c97a45246c72de6cfb6ac.jpg)
![Zdjęcie Chaczapuri z jajkiem - kuchnia gruzińska #17](/media/thumbnail/1a/2f/1a2fd7f6508db489e9ceb5fef039ded2.jpg)
Następnie każdą łódeczkę z ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i dodajemy nasz farsz z sera żółtego.
![Zdjęcie Chaczapuri z jajkiem - kuchnia gruzińska #18](/media/thumbnail/d8/1b/d81ba21e5d55958a90726c5367729cf8.jpg)
![Zdjęcie Chaczapuri z jajkiem - kuchnia gruzińska #19](/media/thumbnail/c6/6d/c66ddc0db334ffa6a643d7aec07c49e4.jpg)
![Zdjęcie Chaczapuri z jajkiem - kuchnia gruzińska #20](/media/thumbnail/23/60/23603a01cf652839dc8b365da5a399b7.jpg)
![Zdjęcie Chaczapuri z jajkiem - kuchnia gruzińska #21](/media/thumbnail/e4/93/e493e54260b3662d466c6e75fb9af69d.jpg)
Tak przyotowane placki pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika nacinamy środki naszych chaczapuri i wykładamy w miejsce nacięcia po żółtku.
![Zdjęcie Chaczapuri z jajkiem - kuchnia gruzińska #22](/media/thumbnail/b7/14/b7144afabd5f200566d6e1bdd66977b5.jpg)
![Zdjęcie Chaczapuri z jajkiem - kuchnia gruzińska #23](/media/thumbnail/9c/e8/9ce87864a4ed62100165e6ffacf90947.jpg)
Całość ponownie wkładamy do piekarnika na 5 minut.
![Zdjęcie Chaczapuri z jajkiem - kuchnia gruzińska #24](/media/thumbnail/c5/d9/c5d972e8ac37a830d0d884973ed28572.jpg)
![Zdjęcie Chaczapuri z jajkiem - kuchnia gruzińska #25](/media/thumbnail/b5/42/b5422843d1d93b89b82e917d8f80e920.jpg)
I gotowe.
Życzymy smacznego.
![Zdjęcie Chaczapuri z jajkiem - kuchnia gruzińska #26](/media/thumbnail/ed/33/ed33e7884421194c2c9fbe7043db1699.jpg)
![Zdjęcie Chaczapuri z jajkiem - kuchnia gruzińska #27](/media/thumbnail/03/71/037170a1fc3609e6ff0af616775f5d16.jpg)