Składniki
600 gram mąki pszennej
300 gram sera żółtego
2 jajka
10 gram suchych drożdży
1,5 łyżeczki soli
400 ml mleka (ciepłego)
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju
1 jajko
2 żółtka
Przepis
W dużej misce łączymy ze sobą mąkę, suche drożdże oraz półtora łyżeczki soli.
Całość mieszamy następnie dodajemy ciepłe mleko z wcześniej rozpuszczoną w nim jedną łyżeczką cukru oraz jedną łyżkę oleju.
W międzyczasie ścieramy ser żółty. Starty ser żółty łączymy z dwoma jajkami i dokładnie mieszamy.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na mniejsze kawałki i formujemy z nich łódeczki (boki ciasta zagniatamy do środka). Tak przygotowane łódeczki z ciasta wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Następnie każdą łódeczkę z ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i dodajemy nasz farsz z sera żółtego.
Tak przyotowane placki pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika nacinamy środki naszych chaczapuri i wykładamy w miejsce nacięcia po żółtku.
Całość ponownie wkładamy do piekarnika na 5 minut.
I gotowe.
Życzymy smacznego.