Chaczapuri z jajkiem - kuchnia gruzińska

Ewelina
Dania mączne
29.10.2017 13:30
Chaczapuri z jajkiem - kuchnia gruzińska

Składniki

600 gram mąki pszennej

300 gram sera żółtego

2 jajka

10 gram suchych drożdży

1,5 łyżeczki soli

400 ml mleka (ciepłego)

1 łyżeczka cukru

1 łyżka oleju

1 jajko

2 żółtka

Przepis

W dużej misce łączymy ze sobą mąkę, suche drożdże oraz półtora łyżeczki soli.

Zdjęcie Chaczapuri z jajkiem - kuchnia gruzińska #1

Zdjęcie Chaczapuri z jajkiem - kuchnia gruzińska #2

Zdjęcie Chaczapuri z jajkiem - kuchnia gruzińska #3

Całość mieszamy następnie dodajemy ciepłe mleko z wcześniej rozpuszczoną w nim jedną łyżeczką cukru oraz jedną łyżkę oleju.

Zdjęcie Chaczapuri z jajkiem - kuchnia gruzińska #4
Zdjęcie Chaczapuri z jajkiem - kuchnia gruzińska #5
Zdjęcie Chaczapuri z jajkiem - kuchnia gruzińska #6
Tak połączone składniki wyrabiamy na jednolite ciasto, które następnie odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem.
Zdjęcie Chaczapuri z jajkiem - kuchnia gruzińska #7
Zdjęcie Chaczapuri z jajkiem - kuchnia gruzińska #8

W międzyczasie ścieramy ser żółty. Starty ser żółty łączymy z dwoma jajkami i dokładnie mieszamy.

Zdjęcie Chaczapuri z jajkiem - kuchnia gruzińska #9

Zdjęcie Chaczapuri z jajkiem - kuchnia gruzińska #10

Zdjęcie Chaczapuri z jajkiem - kuchnia gruzińska #11

Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na mniejsze kawałki i formujemy z nich łódeczki (boki ciasta zagniatamy do środka). Tak przygotowane łódeczki z ciasta wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Zdjęcie Chaczapuri z jajkiem - kuchnia gruzińska #12

Zdjęcie Chaczapuri z jajkiem - kuchnia gruzińska #13

Zdjęcie Chaczapuri z jajkiem - kuchnia gruzińska #14

Zdjęcie Chaczapuri z jajkiem - kuchnia gruzińska #15

Zdjęcie Chaczapuri z jajkiem - kuchnia gruzińska #16

Zdjęcie Chaczapuri z jajkiem - kuchnia gruzińska #17

Następnie każdą łódeczkę z ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i dodajemy nasz farsz z sera żółtego.

Zdjęcie Chaczapuri z jajkiem - kuchnia gruzińska #18

Zdjęcie Chaczapuri z jajkiem - kuchnia gruzińska #19

Zdjęcie Chaczapuri z jajkiem - kuchnia gruzińska #20

Zdjęcie Chaczapuri z jajkiem - kuchnia gruzińska #21

Tak przyotowane placki pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika nacinamy środki naszych chaczapuri i wykładamy w miejsce nacięcia po żółtku.

Zdjęcie Chaczapuri z jajkiem - kuchnia gruzińska #22

Zdjęcie Chaczapuri z jajkiem - kuchnia gruzińska #23

Całość ponownie wkładamy do piekarnika na 5 minut.

Zdjęcie Chaczapuri z jajkiem - kuchnia gruzińska #24

Zdjęcie Chaczapuri z jajkiem - kuchnia gruzińska #25

I gotowe.

Życzymy smacznego.

Zdjęcie Chaczapuri z jajkiem - kuchnia gruzińska #26

Zdjęcie Chaczapuri z jajkiem - kuchnia gruzińska #27