Przepis
Składniki (na dwa nieduże placki):
250 g mąki
ok. szklanki ciepłego kefiru
2 jajka
5 g świeżych drożdży
szczypta soli
120 g sera mozzarella
60 g sera żółtego o wyrazistym smaku
50 g sera lazur
chili
Mąkę mieszamy z drożdżami i solą. Dolewamy kefir, wbijamy 1 jajko i wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce do czasu aż ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie.
Sery ścieramy na tarce o dużych oczkach lub kruszymy. Mieszamy z jajkiem i przyprawiamy chili według uznania ( ja sypię dużo ).
Kiedy ciasto wyrośnie, wyrabiamy jeszcze raz na gładką masę. Dzielimy na połowę. Z każdej części formujemy grubsze placki, na środek wykładamy farsz, który zamykamy w środku ciasta tworząc kulę. Następnie jeszcze raz formujemy płaski placek tak by farsz był miedzy dwoma warstwami ciasta.