Ciasta

Chaczapuri – smak Gruzji

Beata

Jan. 18, 2015, 6:18 a.m.

Chaczapuri – smak Gruzji

Składniki

Przepis

Składniki (na dwa nieduże placki):

250 g mąki

ok. szklanki ciepłego kefiru

2 jajka

5 g świeżych drożdży

szczypta soli

120 g sera mozzarella

60 g sera żółtego o wyrazistym smaku

50 g sera lazur

chili

Mąkę mieszamy z drożdżami i solą. Dolewamy kefir, wbijamy 1 jajko i wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce do czasu aż ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie.

Sery ścieramy na tarce o dużych oczkach lub kruszymy. Mieszamy z jajkiem i przyprawiamy chili według uznania ( ja sypię dużo ).

Kiedy ciasto wyrośnie, wyrabiamy jeszcze raz na gładką masę. Dzielimy na połowę. Z każdej części formujemy grubsze placki, na środek wykładamy farsz, który zamykamy w środku ciasta tworząc kulę. Następnie jeszcze raz formujemy płaski placek tak by farsz był miedzy dwoma warstwami ciasta.