Chaczapuri - serowy chleb

Ewelina
22.01.2014 10:52
Chaczapuri - serowy chleb

Przepis

Składniki:

Ciasto:

150 g mąki

15 g drożdży

1,5 łyżki oleju

2 łyżki mleka

szczypta soli

szczypta cukru

Farsz:

50 g sera Capri

20 g sera Vitea

50 g sera feta

łyżeczka

jogurtu naturalnego

jajko

łyżka masła

Przygotowanie:

Ciasto:

Drożdże rozczynić w 2 łyżkach ciepłego mleka, dodać szczyptę cukru i soli oraz odrobinę mąki. Zostawić w cieple na około 30 minut. Kiedy drożdże wyrosną połączyć je z resztą mąki i olejem. Wyrobić i pozostawić w cieple pod przykryciem na kolejne pół godziny. Kiedy ciasto będzie gotowe uformować z niego łódeczkę zostawiając miejsce na ser.

Farsz:

Ser feta pokruszyć i połączyć z serem Vitea. Gdyby nadzienie było bardzo suche dołożyć odrobinę jogurtu naturalnego.

Farsz przełożyć do łódeczki. Ser Capri pokroić w plasterki i ułożyć na górze. Jeden plasterek pokruszyć i posypać całą łódeczkę. Włożyć do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika. Zapiekać około 15 minut. W między czasie oddzielić żółtko od białka. Kiedy ciasto się zarumieni wyjąć z pieca. W serze wycisnąć łyżką miejsce na żółtko, wlać je do środka i zapiekać jeszcze około 2 minuty. Po wyjęziu z piekarnika na wierzch nałożyć łyżkę masła.

Podawać gorące.