Przepis
Składniki:
Ciasto:
150 g mąki
15 g drożdży
1,5 łyżki oleju
2 łyżki mleka
szczypta soli
szczypta cukru
Farsz:
50 g sera Capri
20 g sera Vitea
50 g sera feta
łyżeczka
jogurtu naturalnego
jajko
łyżka masła
Przygotowanie:
Ciasto:
Drożdże rozczynić w 2 łyżkach ciepłego mleka, dodać szczyptę cukru i soli oraz odrobinę mąki. Zostawić w cieple na około 30 minut. Kiedy drożdże wyrosną połączyć je z resztą mąki i olejem. Wyrobić i pozostawić w cieple pod przykryciem na kolejne pół godziny. Kiedy ciasto będzie gotowe uformować z niego łódeczkę zostawiając miejsce na ser.
Farsz:
Ser feta pokruszyć i połączyć z serem Vitea. Gdyby nadzienie było bardzo suche dołożyć odrobinę jogurtu naturalnego.
Farsz przełożyć do łódeczki. Ser Capri pokroić w plasterki i ułożyć na górze. Jeden plasterek pokruszyć i posypać całą łódeczkę. Włożyć do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika. Zapiekać około 15 minut. W między czasie oddzielić żółtko od białka. Kiedy ciasto się zarumieni wyjąć z pieca. W serze wycisnąć łyżką miejsce na żółtko, wlać je do środka i zapiekać jeszcze około 2 minuty. Po wyjęziu z piekarnika na wierzch nałożyć łyżkę masła.
Podawać gorące.