Składniki
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 0,5 litra ciepłej wody
- 20 gram drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 kg mąki
- 1 łyżeczka soli
Farsz:
- 250 gram sera żółtego
- 300 gram sera mozzarella
- 250 gram sera feta
- jajko
Przepis
Przygotowania ciasta:
Drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Do mąki dodajemy jedną łyżeczkę soli a następnie zalewamy ciepłą wodą rozrobioną z drożdżami i cukrem. Całość dokładnie wyrabiamy, aż powstanie jednolita masa. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Przygotowanie farszu:
Trzy rodzaje sera mieszamy w misce z dodatkiem jajka. Doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy.
Ciasto drożdżowe dzielimy na 4 części. Każdy kawałek wałkujemy na okrągły placek o grubości około 2 centymetrów. Na środku ciasta umieszczamy farsz, następnie zwijamy brzegi ciasta ku środkowi, tworząc w rodzaju kieszonki. Placek spłaszczamy ręką, delikatnie, aby nie naruszyć jego struktury.
Placki smażymy na rozgrzanej oliwie około dwóch minut na każdą stronę. Tą samą czynność powtarzamy w przypadku każdego placka. Chaczapuri najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem dipu z jogurtu naturalnego.