Składniki
500 gram mięsa mielonego
4 duże ziemniaki
1,5 l bulionu
1 duża cebula
200 gram sera cheddar
3 ząbki czosnku
kukurydza konserwowa
olej kokosowy
pietruszka
kminek
pieprz ziołowy
sól
Składniki na zasmażkę:
2 łyżki masła
⅓ szklanki mąki
1 szklanka mleka
Dodatkowo:
bagietka
szczypiorek
świeży pomidor
parmezan
Przepis
Mięso mielone podsmażamy oraz doprawiamy (pieprz ziołowy oraz sól) w garnku na niewielkiej ilości oleju.

Gdy już nasze mięso podsmażamy się całkowicie odstawiamy je do miseczki.

W tym samym garnku na oleju kokosowym podsmażamy cebulę, następnie dodajemy posiekany czosnek, kukurydzę, świeżo posiekaną pietruszkę oraz kminek.


Do tak przygotowanych składników dodajemy obrane oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, mięso mielone, które zalewamy bulionem i gotujemy przez około 10 -15 minut.




Jak już nasze ziemniaki będą miękkie dodajemy pokrojony w kostkę ser cheddar.

Całość gotujemy jeszcze przez chwilę, aż ser całkowicie się rozpuści. Do naszej zupy w celu jej zagęszczenia dodajemy zasmażkę, którą przygotowujemy poprzez rozpuszczenie na patelni 2 łyżek masła, dodaniu ⅓ szklanki mąki oraz szklanki mleka. Naszą zasmażkę dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze przez chwilę.

Zupę podajemy ze świeżo pokrojoną bagietką, pomidorami, szczypiorkiem oraz parmezanem.



Smacznego
