Składniki (tortownica o średnicy 16 cm): 200 g marchewki 100 g ananasa (może być mrożony) 2 jajka 3 łyżki syropu klonowego 2 łyżki oleju kokosowego 25 g mąki ryżowej* 25 g mąki gryczanej* 25 g mąki kokosowej* szczypta soli morskiej 1 łyżeczka cynamonu 3/4 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 25 g płatków migdałowych 25 g orzechów pekan, posiekanych 25 g wiórków kokosowych Składnik i na polewę: 1 opakowanie naturalnego serka do kanapek o dobrym składzie 1 łyżka syropu klonowego lub ksylitolu Marchew i ananasa zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Niestety pomimo marchewki w składzie, ten smakowity klasyk kojarzy się zazwyczaj z dużą dawką pustych kalorii i wydaje się być nieosiągalny dla osób dbających o racjonalne odżywianie. Mąki wymieszać ze szczyptą soli, cynamonem, sodą, proszkiem do pieczenia, płatkami migdałowymi, orzechami i wiórkami kokosowymi. Przełożyć do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok 50 minut. Na szczęście mam dla Was przepis, który zawiera same zdrowe składniki, bez glutenu, mąki pszennej i cukru. Serek wymieszać z syropem klonowym, udekorować ciasto. Mąki można dowolnie mieszać, będzie pasować również mąka ziemniaczana i owsiana.