Składniki na 1 duży bochenek : 500 g mąki ziemniaczanej 25 g mąki lnianej (jeśli nie macie zmielcie w młynku zwykłe siemię lniane) 21 g drożdży suszonych lub 40 g świeżych 1 łyżka cukru 3/4 łyżeczki koszernej soli 40 g nasion babki płesznik i jajowatej 500 ml mleka sojowego ( w wersji niewegańskiej zwykłe mleko 3,2%/2%) Wykonanie : 1. Do naczynia kruszymy drożdże dodajemy cukier i rozcieramy (suche od razu łączymy z cukrem i płynem ) oraz podgrzewamy mleko do temperatury ok.38 st C. 2. W tym czasie do miski przesiewamy mąkę ziemniaczaną oraz lnianą, dodajemy sól oraz nasiona babki jajowatej i babki płesznik (lub inne ulubione nasiona). Łączymy letnie mleko z drożdżami i mieszamy odstawiamy na ok. 5-10 minut by zaczyn zaczął pracować. Po tym czasie do keksówki lub naczynia do wypiekania chleba wykładamy wyrośnięte ciasto uprzednio formy należy wyłożyć papierem do pieczenia. Po ok. 30 minutach należy przykryć wierzch folią aluminiową by zbyt nie spiec wierzchu. 3. Do przesianych składników dodajemy cały zaczyn i mieszamy aż uzyskamy jednolite i gładkie ciasto.