Muffinki z mlecznym kremem

Ciasta
26.07.2018 10:38
Muffinki z mlecznym kremem

Składniki (9-10 babeczek): Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową 110 g masła 100 g cukru 2 jajka (wielkość L) 110 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 30 ml mleka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć) Dla pozostałych gości przeważnie ozdabiam je bitą śmietaną lub delikatnym, mlecznym kremem na bazie bitej śmietany, mascarpone i mleka w proszku, które dodaje pysznego posmaku : ) Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką (powinno mieć konsystencję gęstego budyniu i swobodnie opadać z łyżki). Jesień zachęca czekoladową minitartą z marcepanem i zawijańcami drożdżowymi z rodzynkami, a zimą nie mogło zabraknąć pomarańczowego makowca i torcika orzechowo-makowego. Składniki na krem: 100 g mascarpone 1/4 szklanki mleka w proszku 1/2 szklanki kremówki 30% Latem możemy skusić się na pistacjowe lody, czy kruche pierogi z morelami. Przepis na muffinki pochodzi z książki Ciastecznik D. Coceanciga, cukiernika, finalisty programu Bake off – Ale Ciacho! Mascarpone zmiksować z mlekiem w proszku i kremówką do otrzymania jednolitego kremu. Sprawdził się doskonale dlatego chętnie wypróbuję również pomysły autora na kruche ciasto, ciasto parzone, czy francuskie. Zaczynamy od wiosny, gdzie znajdziemy poziomkowe makaroniki, czy truskawkową tartę z kremem earl gray. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/muffinki-przepis-podstawowy/