Składniki na około 20 drożdżówek: 575 g mąki pszennej 300 ml mleka 125 g masła 125 g cukru 35 g drożdży świeżych 5 żółtek 16 g cukru wanilinowego lub domowego cukru z prawdziwą wanilią Nadzienie: 3 - 4 jabłka, najlepiej odmiana kwaśna i twarda ( łączna waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych - około 345 g ) 2 - 3 łyżki brązowego cukru 1 laska wanilii 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej sok z połowy cytryny Kruszonka: 100 g mąki pszennej 75 g masła 60 g cukru 16 g cukru wanilinowego lub domowego cukru z prawdziwą wanilią Wykonanie: Ciasto: Jeżeli jednak Waszym zdaniem jabłka koniecznie MUSZĄ iść w parze z cynamonem i nie ma innej opcji ;), to oczywiście absolutnie nic nie stoi na przeszkodzie by wanilię zamienić na cynamon :). Z drożdży zrobić rozczyn; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 2 łyżeczkami cukru. Z ciasta odrywać kawałki i formować z nich bułeczki o wadze około 60 g każda. Dodać roztopione i przestudzone masło i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto ( ciasto może się trochę kleić, ale nie dosypywać mąki, ewentualnie oprószać nią tylko lekko dłonie ). UWAGA: Składniki na rozczyn odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. Kruszonka : Przygotować kruszonkę: mąkę i oba cukry wymieszać w naczyniu, dodać roztopione masło i wyrobić między palcami na kruszonkę. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i wyskrobać z niej ziarenka, dodać je do jabłek. Gdy zmienią konsystencję na płynną dodać 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Wrzucić do naczynia i wymieszać z sokiem z cytryny by nie ściemniały. Następnie każdą kulkę spłaszczać formując placuszek, na środku kłaść po 1 łyżce jabłkowego nadzienia i zlepiać jak pierogi, dobrze dociskając. Bułeczki układać łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach. Przed samym przystąpieniem do robienia drożdżówek, jabłka wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( 1 - 1,5 h ). Piec około 20 minut w temperaturze 180°C - 190°C.