Składniki: na około 640 g pasty (około 25 porcji – 25 łyżek) - 500 g papryki (2 duże albo 3 małe) - 400 g marchewki (około 5-6 małych) - 1 duża cebula (150 g) - 2 łyżki oleju rzepakowego (20 g) - 1 łyżka sosu sojowego (10 g) - 1 płaska łyżeczka soli (5 g) - 1 łyżka słodkiej mielonej papryki - około ⅓ łyżeczki ostrej mielonej papryki (albo według gustu) Wykonanie: - Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Moja wersja jest mniej słona, bo osobiście wolę mniej słone smaki, a to też sprawia, że smak marchewki i papryki jest bardziej wyczuwalny. Dzisiaj mam dla Was przepis na kolejną warzywną pastę do chleba – chociaż nie tylko do chleba się nadaje, o czym się przekonacie z następnego posta ?. - Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oleju i delikatnie zeszklić (około 5 minut). Tym razem jest to pasta inspirowana pastą, którą od jakiegoś czasu można kupić w popularnej sieci dyskontów.