Soczewica w pomidorach / 2-3 porcje Składniki: - 400 g soczewicy z puszki - 2 marchewki - 1/2 cebuli - 2 ząbki czosnku - 400 ml krojonych pomidorów z puszki - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżeczki suszonego oregano - 1 szklanka startego grana padano lub parmezanu - sól, pieprz do smaku Przygotowanie: - Czosnek, marchewki i cebulę obieramy. Cebula z czosnkiem i marchewką, pomidory, a całość podana z grana padano, świeżo startym oczywiście. Nie odczułam braku mięsa, ale jeśli masz ochotę dodaj mielone mięso lub drobiowe jak piersi z kurczaka czy inne. - Danie można podać z pieczywem lub wymieszać z makaronem/ryżem/kaszą. - Pomidory z puszki wlewamy do marchewki z czosnkiem i cebulą. Do tego chrupiące lub niekoniecznie pieczywo, czerstwe też smakuje doskonale, można nim wybierać sos z dodatkami. - Ząbki czosnku kroimy na plasterki, a cebulę i marchewki w dużą kostkę. - Najlepiej smakuje na następny dzień, ale nie gwarantuję, że coś jeszcze zostanie, paluszki lizać! - Do garnka wlewamy oliwę z oliwek. - Gdy marchewka będzie miękka, ale nie rozgotowana (!) dodajemy suszone oregano i doprawiamy do smaku.