Pasztet z soczewicy i pieczarek

Małgorzata
Śniadania
24.01.2018 22:34
Pasztet z soczewicy i pieczarek

Smacznego! Składniki: na 24 plastry - 150 g zielonej soczewicy - 500 g pieczarek - 1 średnia cebula (100 g) - 1 łyżeczka oleju rzepakowego (5 g) - 1 pęczek natki pietruszki (15 g) - 100 g niepalonej kaszy gryczanej - 2 łyżki sosu sojowego (20 g) - ½ łyżeczki soli - 1 łyżeczka nasion kolendry - granulowany czosnek - mielony imbir - mielona gałka muszkatołowa - pieprz Wykonanie: - Soczewicę ugotować na miękko (około 30 minut) Warto jednak po ten przepis sięgnąć nie tylko w święta, bo podpowiem Wam, że ten pasztet wprost wybornie smakuje w wersji obiadowej – na ciepło, delikatnie przyrumieniony na niewielkiej ilości oleju, z kaszą gryczaną i surówką z kiszonej kapusty ?. A zatem, przed Wami przepis na pasztet z soczewicy i pieczarek na święta i nie tylko. Cebulę delikatnie przyrumienić na patelni na łyżeczce oleju, dodać pieczarki i dusić przez chwilę pod przykryciem na niewielkim ogniu. - Nastawić piekarnik na 200°C. - Kaszę zmielić w młynku na mąkę razem z nasionami kolendry. Dlatego proponuję Wam wegański pasztet z soczewicy i pieczarek, który można postawić na stole już w Wigilię. - Pieczarki i soczewicę zmiksować najlepiej ręcznym blenderem na niezbyt gładką masę – fajnie jak zostaną kawałki pieczarek i soczewicy. Dodać natkę pietruszki i przyprawy (na razie nie dodawać mąki gryczanej) – masę można spróbować i doprawić według własnego uznania. Pasztet z soczewicy i pieczarek Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis stworzony z myślą o zbliżających się Świętach. – ja gotuję ją w takiej ilości wody, żeby całą wchłonęła podczas gotowania; w razie potrzeby odcedzić i wystudzić.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://malgorzatarusek.pl/pasztet-z-soczewicy-i-pieczarek/