PRZEPIS NA MASŁO Z DYNI - 1 szklanka miąższu z pieczonej dyni Hokkaido - 1/2 szklanki orzechów ziemnych niesolonych - 1/3 szklanki orzechów z nerkowca (możesz użyć też laskowych, tylko wtedy wrzuć je na 10 minut do piekarnika na 240 stopni, wrzuć gorące do ściereczki i potrzyj, aby osunęła się z nich brązowa skórka) - 1- 2 łyżki syropu klonowego lub miodu - do smaku cynamon i kardamon Całość zmiksuj ma gładką masę blenderem. Masło z dyni, też idealnie oddaje charakter jesieni, jest mocno korzenne, aromatyczne i na pewno zdrowsze od gotowców ze sklepu. Masło z pieczonej dyni, powinniśmy przechowywać w słoiku w lodówce maksymalnie do 5 dni. Możesz go używać jak masło do bagietki, nadzienie do naleśników, nadzienie do wszelakich bułeczek, pączków czy do pierożków na słodko. Przygotowuje się je bardzo szybko i tak samo szybko znika z tego słoiczka.