Kremowa zupa z selera z pieczonymi ziemniakami składniki: - 600 g selera (1 dość duży) - 300 g ziemniaków + 500 g do pieczenia - 1 cebula - sól, pieprz - natka pietruszki - masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia - bulion warzywny - śmietana - opcjonalnie - słodka papryka w proszku wykonanie: Część ziemniaków przeznaczonych do pieczenia należy podgotować w osolonym wrzątku. Ziemniaki obtaczamy w 1-2 łyżkach oliwy, posypujemy papryką i pieczemy w temperaturze 180 stopni C aż będą rumiane (około 20-30 minut) W rondelku na 1 łyżce masła lub oleju kokosowego podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz pokrojony seler i resztę ziemniaków. Ja lubię gdy w takiej kremowej zupie coś pływa, w końcu etap papkowatego jedzenia mam już dawno za sobą. Teraz gdy dziewczyny są starsze nadal często jadamy zupy-kremy lecz w takiej zupie zawsze coś pływa, coś co można zwyczajnie pogryźć. Można też dodać podsmażony boczek wędzony, który idealnie tu pasuje, jednak ja chciałam by zupa pozostała wege. Jak wiadomo proste rozwiązania są najlepsze i sprawdzają się w każdej sytuacji. Dziś mam dla Was przepis na bardzo prostą zupę, ale też i bardzo smaczną. W dzisiejszej zupie pływają pieczone ziemniaki.