Szybko się robi i równie szybko znika, no czego chcieć więcej? Cytrynowe ciasto z makiem składniki: - 200 g mąki owsianej - 125 g miękkiego masła - 125 g ksylitolu (można dać mniej) - 125 g mielonych migdałów - 30 g niebieskiego maku - 5 jajek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 cytryny do dekoracji - 1 białko - cukier puder - sok z cytryny - opcjonalnie - mak - migdały w płatkach wykonanie: Masło ubijamy z ksylitolem do uzyskania puszystej masy. Lukier nie ma być zbyt gęsty, ale nie może też być za rzadki bo całkiem spłynie z ciasta. Tak się złożyło, że u mnie znów ciasto, a podobno u nas to od święta hihihi. Do lukru dodajemy też odrobinę soku z cytryny by nadać mu cytrynowego posmaku i złamać nadmierną słodycz. To taka propozycja, którą można popełnić nawet w środku tygodnia jak to było u mnie. Najlepiej sprawdzić za pomocą patyczka czy ciasto jest dopieczone w środku. Przepis prosty i szybki i nie ma się co nad nim zbyt wiele rozwodzić. W zasadzie to szczera prawda, a ostatnio okazji do świętowania u nas sporo.