Marcepanowe ciasto z kaszy jaglanej z malinami składniki: - 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej - 3 jajka - 150 g mąki migdałowej - 2 łyżki mąki owsianej - 2 płaskie łyżki oleju kokosowego - 4 łyżki ksylitolu - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - esencja waniliowa - 250 g malin wykonanie: Kaszę jaglaną gotujemy w lekko osolonej wodzie. Czasami sami rezygnujemy z jakiś produktów w trosce o swoje zdrowie, a tak naprawdę nie każdy z nas musi rezygnować z prawdziwego nabiału czy produktów z glutenem. nie namawiam Was do jedzenia białej mąki, sama jej nie stosuję, ale gluten jest też w innych produktach, które normalnie goszczą w mojej kuchni. Podobnie jest z laktozą, z tym że my spożywamy tylko prawdziwy nabiał, a nie produkty, które go imitują. Mój organizm nie ma problemów z tolerancją glutenu więc i ja i moja rodzina nie wykluczamy go zupełnie z diety. Wchodząc w rolę psychodietetyka, którym jestem na co dzień chcę zwrócić Waszą uwagę na te fit potrawy. Zdrowe fit ciasto tylko wtedy jest fit gdy nie tracimy kontroli i zjemy go niewiele. To, że zmieniliśmy produkty nie sprawia, że bez wyrzutów sumienia możemy pochłonąć kilka porcji ulubionego wypieku. Internet zalany jest nimi od jakiegoś czasu, jedzenie bez cukru, laktozy czy glutenu stało się ogólną modą. Takie fit ciasto może w końcowym rezultacie mieć więcej kalorii niż tradycyjne. Wszystko, nawet zdrowe produkty, jedzone w nadmiarze mogą wpłynąć na nas negatywnie. Można rzec taka fit słodycz bez białej mąki czy cukru.