Jeżeli coś poszło nie tak to pamiętaj, że jest jeszcze szansa na odratowanie sytuacji.
#1 CIASTO ZBYT SZYBKO SIĘ RUMIENI – gdy podczas pieczenia ciasta zauważysz, że zbyt szybko zaczyna się rumienić przykryj je folią aluminiową lub pergaminem do pieczenia.
#2 PRZESOLONA ZUPA – jeżeli przesoliłaś zupę to wystarczy, że wrzucisz do niej surowego obranego ziemniaka i pogotujesz zupę jeszcze przez kilka minut.
#3 SŁONY SOS – jeżeli sos wyszedł Ci zbyt słony to możesz dodać do niego trochę mleka.
#4 RZADKI SOS – jeżeli sos wyszedł Ci zbyt rzadki to dodaj do niego pokruszoną kromkę chleba. Dzięki temu sos będzie gęstszy.
#5 GULASZ, ZUPA – jeżeli gulasz lub zupa wyszła Ci za ostra to dodaj do niej łyżkę śmietany lub łyżeczkę cukru. Jeżeli jest to możliwe to zwiększ ilość warzyw w swojej potrawie.
#6 SMAŻENIE PĄCZKÓW – jeżeli smażąc pączki olej jest zbyt gorący i pączki dosłownie się palą – wrzuć duży kawałek surowego ziemniaka.
#7 WARZYWA NA PATELNI – jeżeli przypaliłaś warzywa na patelni to aby uratować ich smak dodaj do nich trochę masła i ziół.
#8 CZERSTWY CHLEB – stary chleb możesz jeszcze uratować. Wystarczy skropić go wodą i wstawić na chwilę do nagrzanego piekarnika.