Świetne TRIKI które przydadzą się w każdej kuchni!

Ewelina
Kulinaria
04.12.2017 17:09
Świetne TRIKI które przydadzą się w każdej kuchni!

Dzisiaj zaprezentujemy kilka ciekawych trików o których mogłaś nie wiedzieć.

Być może komuś z Was przypadną na tyle do gustu że zaczniecie je stosować we własnej kuchni.


IDEALNE MIĘSO

Jeżeli chciałabyś aby pieczone czy smażone przez Ciebie mięso było bardzo soczyste i delikatne to jako marynaty zacznij używać mieszanki białek jaj ze skrobią kukurydzianą.

Taka marynata skutecznie zatrzymuje wodę wewnątrz mięsa, dzięki czemu nie wyparuje podczas smażenia czy pieczenia.

To gwarancja, że mięso wyjdzie soczyste.

Zdjęcie Świetne TRIKI które przydadzą się w każdej kuchni! #1
fot. shutterstock

NACZYNIA DO POSIŁKU

Zależy Ci na tym aby podane przez Ciebie danie dłużej zachowało swoją temperaturę?

Zacznij podawać potrawy na ciepłych talerzach.

Niektóre piekarniki mają specjalną szufladę dzięki którym naczynia będą ciepłe.

Możesz także podgrzać talerz w kuchence mikrofalowej, tylko upewnij się, że dany talerz się do tego nadaje.

Zdjęcie Świetne TRIKI które przydadzą się w każdej kuchni! #2
fot. shutterstock

SAŁATKI

Jeżeli planujesz podać sałatkę na stół to pamiętaj, aby doprawić solą dopiero bezpośrednio przed podaniem jej do zjedzenia.

Soląc sałatkę wcześniej sprawisz, że warzywa puszczą dużo wody i staną się oklapłe.

Zdjęcie Świetne TRIKI które przydadzą się w każdej kuchni! #3
fot. shutterstock

KAWA

Jeżeli masz w domu kawę która niezbyt Ci smakuje, jest gorzka i ma mocny smak to warto wykorzystać pewien prosty trik by poprawić jej smak.

Po wsypaniu mielonej kawy do kubka dodaj szczyptę cynamonu i szczyptę soli.

Dopiero później zalej kawę.

Zobaczysz, że kawa będzie miała bardziej łagodny smak.

Zdjęcie Świetne TRIKI które przydadzą się w każdej kuchni! #4
fot. shutterstock


CEBULA

Jeżeli lubisz cebulę, ale nie chcesz jej dodawać do sałatek bo jej zbyt intensywny zapach i smak Ci przeszkadza to możesz zastosować pewien trik, który sprawi, że cebula będzie łagodniejsza w smaku i nie będzie wprowadzać łzawiącej atmosfery przy stole.

Po pierwsze do sałatek używaj czerwonej cebuli bo na surowo jest smaczniejsza niż biała, a po drugie to po pokrojeniu włóż ją na chwilę do lodowatej wody.

Zobaczysz, że będzie dużo łagodniejsza w smaku.

Zdjęcie Świetne TRIKI które przydadzą się w każdej kuchni! #5
fot. shutterstock