Jeżeli masz problem z rodzajami i nazwami makaronów i wybierając danie w restauracji nie do końca wiesz jaki makaron wybierasz to poniżej prezentujemy świetną ściągę.
SPAGHETTI – chyba najbardziej znany gatunek włoskiego makaronu. Charakteryzuje się cienką i długą nitką.
PENNE – czyli skośna cięta rurka. Również zalicza się do najbardziej popularnych makaronów w naszym kraju.
PENNE RIGATE – to po prostu penne, ale rurka ma mniejszą średnicę.
FARFALLE – z włoskiego oznacza to motylki. Taki też kształt ma ten rodzaj makaronu. U nas najczęściej nazywa się je kokardkami.
LINGUINE – to po prostu płaskie spaghetti.
FUSILLI – czyli nasze popularne świderki.
TAGLIATELLE – płaskie wstążki. W paczce są pozwijane w kłębki. Po ugotowaniu makaron rozprostowuje się.
CONCHIGLIONI – są to duże muszle, najczęściej po ugotowaniu wypełniane są farszem.
CANNELLONI – to grube, puste rurki o sporej średnicy – nawet do 2 cm. Często wypełniane są różnym farszem i zapiekane w piekarniku.
ROTELLE – ten makaron przypomina troszkę koła samochodowe.
ORZO – makaron który kształtem przypomina ryż. Jest bardzo delikatny i świetnie nadaje się do zup.
CASTELLANE – małe prążkowane muszelki. Kształtem przypominają także małe kokony.
RICCIOLI – to makaron w kształcie grubej spirali. Idealny makaron do sosów na bazie oliwy.