Owoc głożyny pospolitej – inaczej owoc jujuba lub daktyl chiński, koreański lub daktyl czerwony.
Ten słodki owoc wykazuje właściwości prozdrowotne. Jego regularne spożywanie ma korzystny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego.
Dodatkowo zwiększa ruchliwość jelit więc w znacznym stopniu przyczynia się do niwelowania zaparć.
Bardzo często owoce jujuba pojawiają się w składzie różnych suplementów czy leków mających usprawnić pracę wątroby.
Oprócz tego:
- leczy bezsenność,
- niweluje zawroty głowy,
- hamuje reakcje alergiczne,
- łagodzi bóle reumatyczne,
- łagodzi bóle przy gorączce,
- zapobiega owrzodzeniom gastrycznym,
- wzmacnia żołądek,
- wzmacnia śledzionę.
Oprócz zawartości dużej ilości cukrów, białka oraz kwasów organicznych owoc ten działa moczopędnie i ułatwia odkrztuszanie przy nieżytach górnych dróg oddechowych.
Warto zjeść kilka owoców jujuby każdego dnia.
Można dodać je do owsianki, sałatki czy jogurtu lub do różnych potraw gotowanych.
W 100 gramach suszonych owoców bez pestek znajduje się:
- 72,6 g węglowodanów,
- 6 g błonnika,
- 0,5 g tłuszczu,
- 4,7 g białka,
- 281 kcal.