Poniżej prezentujemy kilka porad które z pewnością wykorzystasz w swojej kuchni.
#1 BIAŁY SER – aby biały ser nie pokrył się pleśnią należy zawsze przechowywać go w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Warto włożyć do pojemnika także kostkę cukru. Dzięki temu ser pozostanie dłużej świeży i wilgotny.
#2 MLEKO – aby mleko nie przypaliło się podczas gotowania należy przepłukać garnek w którym będziemy je gotować lodowatą wodą.
#3 JAJKA – jeżeli chcesz łatwiej obrać jajko ze skorupki to po ugotowaniu umieść je na kilka minut w lodowatej wodzie.
#4 ŻÓŁTY SER – żółty ser nie będzie robił się twardy na brzegach jeżeli posmarujesz je prawdziwym masłem.
#5 GOTOWANIE POPĘKANYCH JAJEK – jeżeli chcesz ugotować pęknięte jajko to albo natrzyj pęknięcia ząbkiem czosnku, albo dodaj do wody odrobinę octu. Dzięki temu białko nie wypłynie podczas gotowania.
#6 ŚMIETANA – jeżeli chcesz aby bita śmietana wyszła Ci idealnie to dodaj do niej cukru pudru zamiast zwykłego cukru.