KUCHENNE TRIKI które na pewno Ci się przydadzą!

Ewelina
Kulinaria
30.05.2018 17:09
KUCHENNE TRIKI które na pewno Ci się przydadzą!

Większość kobiet każdego dnia spędza w kuchni sporo czasu.

Oprócz gotowania różnych potraw wiele czasu poświęca się także na sprzątanie.

Dzisiaj przedstawimy kilka ciekawych trików które ułatwią Wam pracę w kuchni.

Zdjęcie KUCHENNE TRIKI które na pewno Ci się przydadzą! #1


PRZECHOWYWANIE LODÓW

Jeżeli denerwuje Cię fakt, że lody w pudełku po wyciągnięciu z zamrażarki są tak zmrożone, że nie możesz ich nałożyć łyżką to następnym razem włóż pudełko lodów do woreczka strunowego.

Przed zamknięciem woreczka postaraj się usunąć jak najwięcej powietrza.

Dzięki temu lody po wyciągnięciu z zamrażarki będą miękkie i bez problemu nałożysz je łyżką.


PRZEDŁUŻ ŚWIEŻOŚĆ SAŁATY

Jeżeli nie zużyjesz całej sałaty którą kupiłaś to pamiętaj, aby dobrze ją osuszyć, a następnie włożyć ją do pojemnika, położyć na wierzch kawałek ręcznika papierowego i przykryć pojemnik folią.

Dzięki temu sałata pozostanie dłużej świeża.


SAŁATKI

Jeżeli planujesz podać sałatkę na stół to pamiętaj, aby doprawić solą dopiero bezpośrednio przed podaniem jej do zjedzenia.

Soląc sałatkę wcześniej sprawisz, że warzywa puszczą dużo wody i staną się oklapłe.


KAWA

Jeżeli masz w domu kawę która niezbyt Ci smakuje, jest gorzka i ma mocny smak to warto wykorzystać pewien prosty trik by poprawić jej smak.

Po wsypaniu mielonej kawy do kubka dodaj szczyptę cynamonu i szczyptę soli.

Dopiero później zalej kawę.

Zobaczysz, że kawa będzie miała bardziej łagodny smak.


CEBULA

Jeżeli lubisz cebulę, ale nie chcesz jej dodawać do sałatek bo jej zbyt intensywny zapach i smak Ci przeszkadza to możesz zastosować pewien trik, który sprawi, że cebula będzie łagodniejsza w smaku i nie będzie wprowadzać łzawiącej atmosfery przy stole.

Po pierwsze do sałatek używaj czerwonej cebuli bo na surowo jest smaczniejsza niż biała, a po drugie to po pokrojeniu włóż ją na chwilę do lodowatej wody.

Zobaczysz, że będzie dużo łagodniejsza w smaku.


IDEALNE MIĘSO

Jeżeli chciałabyś aby pieczone czy smażone przez Ciebie mięso było bardzo soczyste i delikatne to jako marynaty zacznij używać mieszanki białek jaj ze skrobią kukurydzianą.

Taka marynata skutecznie zatrzymuje wodę wewnątrz mięsa, dzięki czemu nie wyparuje podczas smażenia czy pieczenia.

To gwarancja, że mięso wyjdzie soczyste.


NACZYNIA DO POSIŁKU

Zależy Ci na tym aby podane przez Ciebie danie dłużej zachowało swoją temperaturę?

Zacznij podawać potrawy na ciepłych talerzach.

Niektóre piekarniki mają specjalną szufladę dzięki którym naczynia będą ciepłe.

Możesz także podgrzać talerz w kuchence mikrofalowej, tylko upewnij się, że dany talerz się do tego nadaje.


SPRZĄTANIE KUCHNI

Zdjęcie KUCHENNE TRIKI które na pewno Ci się przydadzą! #2


CZYSZCZENIE SZAFEK KUCHENNYCH

Jeżeli chcesz aby Twoje szafki w kuchni były czyste i ładnie błyszczały to wystarczy, że zaopatrzysz się w dwa składniki:

  • olej roślinny,
  • sodę oczyszczoną.

Wymieszaj składniki tak aby utworzyć gęstą papkę.

Następnie nanieś ją na ściereczkę i zacznij polerować meble.


CZYSZCZENIE KAFELEK

Jeżeli nad blatem masz płytki i chcesz usunąć z nich tłuszcz to przygotuj sobie świetną mieszankę która dodatkowo oczyści fugi i inne zabrudzenia.

Wszystko co potrzebujesz to:

  • woda – 1 litr,
  • boraks – 1 łyżka,
  • ocet – 50 ml,
  • amoniak 50 ml.

Wszystko przelej do butelki z atomizerem i dokładnie wymieszaj.

Do czyszczenia koniecznie załóż rękawiczki.


ZAWSZE CZYSTA LODÓWKA

Jeżeli nie lubisz czyścić półek w lodówce to można je owinąć folią spożywczą.

Jeżeli coś Ci się wyleje itp. to wystarczy ostrożnie zwinąć w folię i po kłopocie.

Jednak jeżeli przetarcie półek nie stanowi dla Ciebie problemu to warto użyć mieszanki wody i octu.

Jest to bezpieczny sposób na czystą lodówkę.