GOTOWANIE ZIEMNIAKÓW – dodaj do wody odrobinę oleju to nie wykipi podczas gotowania.
KONFITURY – jeżeli robisz domowe przetwory to warto na sam wierzch dodać do nich odrobinę świeżego imbiru. Taki zabieg skutecznie zapobiega fermentacji.
SKROBANIE RYB – podczas skrobania skrop rybę octem to przestanie Ci się wyślizgiwać z rąk.
MIELENIE MIĘSA – jeżeli Twoja maszynka do mielenia nie jest zbyt efektywna to następnym razem włóż mięso do zamrażalnika na kilkanaście minut i lekko zmrożone przepuść przez maszynkę.
TŁUSTY ROSÓŁ – aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu z rosołu wrzuć do niego kilka kostek lodu. Tłuszcz zbierze się wokół kostek i wtedy szybko je wyłowisz wraz z tłuszczem.
PRZECIER POMIDOROWY – jeżeli nie wykorzystałaś całego przecieru pomidorowego to nasyp na wierzch odrobinę soli i dodaj trochę oliwy. Dzięki temu przecier nie spleśnieje.