O właściwościach soku z kiszonych buraków już pisaliśmy.
kliknij tutaj --->>> https://pomyslowi.pl/9178,poznaj-wlasciwosci-soku-z-kiszonych-burakow.html
Dzisiaj podajemy przepis jak zrobić taki sok domowym sposobem.
Wszystko czego potrzebujesz to:
- burak – 2 sztuki,
- czosnek – 2 ząbki,
- sok z kiszonych ogórków – 1 łyżeczka,
- liść laurowy,
- ziele angielskie – 2 ziarna,
- przegotowana letnia woda – pół litra,
- sól himalajska – pół łyżeczki.
Oprócz tego potrzebujesz jeszcze litrowy słoik, gazę i gumkę recepturkę.
Na początku dokładnie umyj buraki i wyczyść przy pomocy szczotki.
Następnie kroimy buraki w plasterki i wrzucamy do wyparzonego wrzątkiem słoika.
Dodajemy czosnek, liść laurowy i ziele angielskie.
Sól himalajską rozpuszczamy w przegotowanej letniej wodzie i wlewamy wszystko do słoika z buraczkami.
Upewnij się, że nic nie pływa na powierzchni – wszystkie przyprawy i buraczki muszą być pod wodą.
Na koniec przykrywamy słoik gazą i zabezpieczamy gumką recepturką.
Słoik odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni.
Gdy sok zacznie mieć intensywny kwaśny zapach to znak, że jest już gotowy.
Odcedzamy zawartość słoika i przelewamy do szklanej butelki lub do drugiego czystego słoika.
Przechowujemy w lodówce szczelnie zamknięte.